Stožer civilne zašite Koprivničko-križevačke županije objavio je kako će privremeno odgoditi planirano cijepljenje u punktu Sveti Petar Orehovec. Iako se stekao dojam da se cijepljenje odgađa zbog upotrebe AstraZenecina cjepiva, čiju su primjenu privremeno obustavile neke europske zemlje, Stožer je pojasnio kako je razlog zapravio bio u malom interesu građana.


Županijski Stožer civilne zaštite županije donio je odluku o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu planiran za srijedu, 17. ožujka.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Cijepljenim Česima u državnoj upravi dodatna dva dana godišnjeg: "Nisam uspio pronaći druge načine da ih motiviram" Testiranje na koronavirus - 3 Stižu izvješća lokalnih stožera: U jednoj županiji triput više novih slučajeva zaraze, loše vijesti i iz Dalmacije

Svoju odluku Stožer je dodatno pojasnio na konferenciji za medije te poručio kako se od najavljene odgode punkta ipak odustalo. 

"S obzirom na dojavu o velikom broju odustajanja prijavljenih građana za cijepljenje, odlučili smo punkt prebaciti za idući tjedan. Kako je organizacija pukta je jako zahtjevan posao, iziskuje značajne materijalne i ljudske resurse, mislili smo da odgodimo taj punkt do mišljenja Europske agencije za lijekove. Ako bi mišljenje bilo pozitivno možda bi potaknulo i druge sugrađane da se cijepe AstraZenecom", naglasio je načelnik Stožera KKŽ Ratimir Ljubić

Dodao je kako je pogrešno protumačeno da je Stožer protiv cijepljenja AstraZenecom te je pozvao zainteresirane građane da se ipak dođu cijepiti u srijedu na organiziranom punktu koji će se ipak održati.

Draženka Vadla, ravnateljica HZJZ-a Koprivničko-križevačke županije rekla je kako privremena obustava nije vezana za nikakvu stručnu procjenu.

"Naglašavam da su sva cjepiva jednako vrijedna”, rekla je i apelirala na sve sugrađane da se cijepe. 

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren ponovio kako je odgoda donesena zbog organizacije punkta. 

"Nema tu nikakvog spektakla", rekao je Koren. 

Na punktu je bilo planirano cijepljenje protiv koronavirusa cjepivom AstraZeneca za stanovnike triju općina. Iz Stožera su izvijestili kao se cijepljenje privremeno odgađa do donošenja mišljenja Europske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje u četvrtak, 18. ožujka.

Na području Koprivničko-križevačke županije dosad su cjepivima Pfizera, Moderne i AstraZenece cijepljena 6363 građana prvom te 1961 drugom dozom, prilikom čega nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave.

Pismo županijama

Nacionalni stožer u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva poslao je pismo svim županijama u kojemu će podsjetiti na zakonske odredbe vezane za cijepljenje i probleme do kojih bi moglo doći na razini države zbog lokalnih odluka.