Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog dugovanja veledrogerijama

Onkološki bolesnici u strahu da neće dobiti lijekove: "Beroš govori da će biti za sve, a pola sata kasnije za mene nema"

Iz pulske i dubrovačke bolnice Dnevnik Nove TV dobio je danas potvrdu da se već neko vrijeme zbog neplaćenih računa veledrogerijama javlja problem sa zalihama lijekova u bolnicama.

Iako iz spomenutih bolnica vjeruju da će se stanje stabilizirati i popraviti, pacijenti se javljaju Udrugama za zaštitu pacijenata i medijima jer su uznemireni i u strahu da neće dobiti lijek o kojem im ovisi život. 

Ivan Perković, iskusni turistički vodič proputovao je i radio po cijelom svijeta, ali najviše voli Hrvatsku. No, ovih dana ne i njezino zdravstvo. Obolio je od karcinoma na bubregu, a nakon komplikacija u liječenju trebao se nedavno vratiti na imunološku terapiju. Na odjelu splitske bolnice, kaže, dočekao ga je šok.

Nema lijeka za onkološke bolesnike

"Da lijeka nema, da idem kući i da će me obavijestiti poštom. Ja sam ostao u šoku da nema lijekova za onkološke bolesnike", čudi se Perković. No, ne propušta pohvaliti brojno požrtvovno osoblje na Odjelu splitske onkologije:

"Svaka im čast, treba im dati ruku, ali oni drugi koji su zalutali u medicinu, oni se ponašaju kako se ponašaju", dodaje Perković.

Dok je ministar zdravstva Vili Beroš jučer kao izniman uspjeh hvalio Vladu koja je našla novac za isplatu drogerija, teški bolesnici se ljute što ostaju bez lijekova o kojima im ovisi život. "Dok sam ja gledao Beroša na TV-u koji kaže kako je sve u redu s lijekovima za onkološke, pola sata nakon toga - ja ne mogu dobiti lijek", rekao je Perković.

U splitskoj bolnici danas nema službene potvrde o nedostatku lijekova. I ispred splitske onkologije neki pacijenti govore kako je s njihovim terapijama sve u redu. No, drugi na svom primjeru kažu da problemi postoje.

Problem i u drugim bolnicama

Javljaju se i udrugama pacijenata. "Javljaju nam se pacijenti u strahu da ne mogu dobiti lijekove i terapije i ta se situacija dodatno zakompliciranja zatvaranjem KB Dubrava za sve druge osim COVID pacijenata", rekao je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Stižu reakcije iz drugih bolnica. U bolnici u Puli priznaju da zbog neplaćenih računa problem traje već mjesec dana i za svaku novu nabavu pregovaraju s veledrogerijama.

"Problem polako nastaje jer smo zalihe koje smo imali - potrošili, a najveći problem je kod onkoloških pacijenata. Evo sada je petak, a u ovom tjednu smo u početku imali problem jer nam je nedostajalo više lijekova, ali smo uspjeli riješiti pa na današnji dan problem nemamo", kazala je Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

U Dubrovniku su zalihe lijekova isto pri kraju. "Bolnica Dubrovnik je kao i još desetak ustanova koje ne dobivaju terapiju ili je dobivaju nedovoljno. Za sada imamo, ali snalazimo se na sve načine da osiguramo lijekove za bolesnike", rekao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

I tako liječenje onkoloških bolesnika trenutačno ovisi o snalažljivosti bolničkih uprava. 

Pročitajte i ovo Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore KRITIČNA SITUACIJA Čelnik liječničke komore Krešimir Luetić: "Pribojavamo se da ćemo biti u poziciji birati koga ćemo staviti na respirator"

Pročitajte i ovo Zbog koronavirusa porast prodaje vitamina - 6 NOVO NORMALNO Potražnja eksplodirala u doba pandemije: Ljekarne bilježe velik porast interesa za ovim proizvodima, ali stručnjaci upozoravaju - "Treba paziti na količine i deklaracije“

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene