Centar za autizam Split
Centar za autizam Split Foto: Milan Sabić/PIXSELL

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak je zaraza koronavirusom potvrđena za šest novih osoba, ukupna brojka se popela na devet zaraženih, a do večeras bi trebali stići rezultati testiranih učenika osnovne škole koju pohađa zaraženi desetogodišnjak.


Nacionalni stožer civilne zaštite ranije je objavio kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je do sada ukupno zabilježeno 2280 osoba pozitivnih na virus Covid-19. Iz Stožera su rekli kako novozaraženi dolaze iz Grada Zagreba (5), Splitsko-dalmatinske (5) te Zagrebačke županije (1).

Vezani članci Zatvoreni kafići Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače... Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo napominju kako su pet danas novooboljelih zapravo kontakti s uvezenim slučajevima od prethodnih dana, ali i da imaju još jedan slučaj osobe koja je došla iz inozemstva, nije bila u širem kontaktu, nego se došla testirati prije no što je stupila na radno mjesto vezano za jednu od agencija gdje je trebala raditi.

Počelo testiranje kontakata sa zaraženima

"Moram izvijestiti da imamo još jednog novooboljelog, šestog na području Makarske, zbog čega radimo epidemiološke izvide. Ovih pet novooboljelih već znamo od sinoć, tako da smo tada već i započeli obradu", kazala je ravnateljica Zavoda Željka Karin.

"Naši su epidemiolozi uzeli podatke, počeli smo sa testiranjima osoba koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama. Sada je u tijeku epidemiološka obrada kontakata zaraženog u Makarskoj", dodala je Klarin.

Rekla je kako se Zavod u slučaju osnovne škole u Splitu, gdje je zaražen jedan učenik, odlučilo na široko testiranje, što znači da će se testirati sva djeca razreda kojeg pohađa zaraženi učenik, učiteljica, ali i ostali koji su bili s njim u kontaktu.

Za ostatak škole nema straha, učenici iz razreda zaraženog dječaka bili su sami u učionici

Klarin je naglasila da za ostatak škole straha nema s obzirom da su se primjenjivale sve mjere, učenici zaraženog dječaka bili su sami u učionici, dok se djeca nisu družila s drugim učenicima.

Nastavila je kako ne očekuju da će se u razredu dječaka nešto događati, no s obzirom da se virus ponovno pojavio u populaciji idu vrlo široko ne bi li što prije zaustavili širenje bolesti.

Epidemiologinja Diana Nonković potvrdila je kako cijeli dan provode testiranja i epidemiološku anketu svih učenika koji su bili u razrednom odjeljenju asimptomatski pozitivnim dječakom na covid-19.

Upravo danas bi trebalo završiti i testiranje svih učenika i učitelja koji su u to vrijeme dolazili u školu, kazala je Nonković i dodala da do večeras kasno očekuju rezultate testiranja razreda.

Na novinarsko pitanje koliki je rizik zaraze za ostale učenike, s obzirom da je dječak s njima proveo dan i pol, odgovorila je da je rizik vrlo mali jer je dječak asimptomatska osoba, a te su osobe, po najnovijim istraživanjima, znatno manje rizične.

U obitelji zaraženog dječaka četvero oboljelih, svi su u samoizolaciji

"U obitelji dječaka je četvero oboljelih. Oni su svi bliski kontakti koji su odmah stavljeni u samoizolaciju, tako da nisu odlazili nigdje, pa i nisu mogli širiti virus. Samo do sinoć smo u protekla dva dana testirali ukupno 30 osoba", rekla je Nonković.

Na novinarsko pitanje je li točna informacija da je koronavirusom zaražen djelatnik Centra za autizam, odgovorila je kako je to osoba koja je kućni kontakt prethodno oboljele osobe.

Napomenula je da su epidemiolozi jutros bili u izvidu u Centru za autizam, zbog čega tijekom popodneva kontakti tog djelatnika idu na testiranje. Dodala je da već danas oni nisu bili na radnom mjestu, dok su djeca i svi korisnici Centra otišli svojim kućama.

Među novooboljelima i pacijent s Plućnog odjela splitskog KBC-a

Među novooboljelima je i pacijent iz splitskog KBC-a koji je bio hospitaliziran na Plućnom odjelu, testiran je i nalaz je bio pozitivan, pa je prebačen na Infektološki odjel lokacije Križine.

Sada je na području županije ukupno devet zaraženih, među kojima je i Irkinja, državljanka Australije koja je došla raditi u Hrvatsku, zbog čega je testirana na covid-19.

Nonković je na kraju navela da su sve osobe iz agencije koja se bavi zapošljavanjem stranih državljana u RH poduzele sve potrebne mjere, smještene su u samoizolaciju u hotelu te nisu dolazile u kontakt s drugim osobama