Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siguran povratak u škole

I talijanski đaci vraćaju se u školske klupe, roditelji zabrinuti: Čeka ih soba za COVID, zabrana pjevanja...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni talijanskih učenika vraćaju se idući tjedan u školske klupe nakon šest mjeseci provedenih kod kuće, a ondje ih očekuje 'novo normalno' poput satova na otvorenom, soba za izolaciju zbog koronavirusa i čak moguća zabrana pjevanja.

Dok su se neki na sjeveru zemlje vratili u klupe ovaj tjedan, većina od osam milijuna talijanskih đaka u ponedjeljak će ponovno krenuti u školu koja je prekinuta početkom ožujka zbog pandemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo Bernard Kaić objasnio bernard kaić Građani zbunjeni: Otkrivamo zašto zbog zaraženog učenika nekad u samoizolaciju idu sva djeca iz razreda, a nekad nitko Slika nije dostupna ''Ostat ćemo sekularna škola'' Novo normalno: Zbog manjka školskih klupa nastava održana u crkvi, na ''sat'' ušla vjernica i pomolila se

Italija je bila jedna od prvih europskih zemalja koju je COVID-19 teško pogodio, odnijevši do sada više od 35.000 ljudskih života, od ukupno više od 280.000 zaraženih.

Premijer Giuseppe Conte obećao je da će siguran povratak u škole biti vladin cilj. ''Hvala vam, vi ste platili najveću cijenu u ovoj krizi”, rekao je obraćajući se školskoj djeci na konferenciji za novinare.

''Zatvaranje škola i učenje na daljinu bili su veliko opterećenje'', dodao je.

Talijanska ministrica obrazovanja Lucia Azzolina kazala je da je osigurano više od 5000 novih učionica.

Međutim, neke južne regije, kao što su Apulija i Kalabrija, već su odgodile ponovni početak nastave do 24. rujna smatrajući da još ne ispunjavaju sve uvjete koje nalaže pandemija.

Potpuno nova situacija

U rimskoj tehničkoj školi Luigi Einaudi zaposlenici su ovaj tjedan izvršili pripreme za siguran povratak svojih tisuću učenika. ''Potpuno smo drugačija škola nego kakva smo bili 6. ožujka”, rekla je ravnateljica Diana Guerani, podsjećajući na datum kada je regija Lacij zatvorila škole jer se virus brzo širio.

''Situacija je posve nova, ali moramo se s time nositi'', rekla je u razgovoru za AFP, dok su radnici unosili nove školske klupe sa samo jednim mjestom koje će biti postavljene s obveznim razmakom od metra.

''Želimo osigurati da tranzicija protekne što je lakše moguće”, dodala je.

Škola otvorena prije 58 godina i nazvana po drugom talijanskom predsjedniku i antifašističkom novinaru, nalazi se blizu bazilike sv. Petra u Vatikanu.

Soba za COVID

Uz posebnu traku na podu koja pokazuje smjer kretanja, škola je postavila i puno punktova s dezinficijensima za ruke koje je osigurala talijanska vlada.

Kao i svi učenici stariji od šest godina, polaznici će morati nositi maske. Osigurano je gotovo 11 milijuna besplatnih maski za nastavnike i učenike svaki dan.

Na ulazu u školu, posebna kamera provjeravat će temperaturu učenika i oglasiti alarm ako je povišena te ako učenik ne nosi masku.

''Učenici kojima se utvrdi povišena temperatura odmah će biti izolirani i odvedeni u posebnu prostoriju za covid u kojoj će se testirati na virus'', kazala je učiteljica Marina Di Foggia.

Prostorija ima poseban izlaz kojim bolesni učenici mogu otići kući, kazala je. Program uveden u rujnu prošle godine koji omogućuje nastavu na otvorenom za lijepa vremena također će biti proširen, kazala je Guerani.

Zabrana pjevanja

Talijanski dužnosnici kazali su da se strategija povratka u školu temelji na trenutačnom smještanju u karantenu onih koji su bili u bliskom kontaktu s učenikom ili nastavnikom pozitivnim na covid-19.

Nakon pozitivnog testa, učenici će se smjeti vratiti u školu tek kada na testiranju dva dana zaredom budu negativni.

Redovita komunikacija između obitelji i škola također je jako važna. Škole će strogo kontrolirati pohađaju li učenici nastavu i provjeravati kontakte u slučaju zaraze.

Vladini znanstveni savjetnici za covid-19 preporučuju čak strože mjere, uključujući zabranu pjevanja.

Humanitarna organizacija Save the Children prošli je tjedan kazala da je 70 posto talijanskih roditelja zabrinuto zbog povratka djece u školu.

U Milanu, koji je u proljeće bio posebice teško pogođen virusom, neki učenici već su se ovaj tjedan vratili u školske klupe.

Laura Bonnano (16) kazala je da je sretna što može ponovno vidjeti prijatelje nakon šest mjeseci provedenih kod kuće. ''Nošenje maske cijeli dan je malo naporno'', kazala je i dodala: ''Ali naviknete se nakon nekog vremena''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene