Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diskriminirani

Plesači već četiri mjeseca van pogona: "Sve već teško psihički podnosimo, apsurdno je da svi mogu trenirati osim nas". U jednoj primjedbi ih podržao i HZJZ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popuštanjem epidemioloških mjera od početka ožujka osim ugostitelja i njihovih gostiju prodisali su i sportaši jer je dozvoljeno treniranje u zatvorenim prostorima, naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Laknulo je i rekreativcima koji su napokon krenuli u teretane, ali jedna je skupina od treninga ipak izuzeta – plesači.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve ide prema planu Čini se da smo se konačno pokrenuli, u Hrvatskoj cijepljena svaka treća osoba: HZJZ objavio gdje je najviše cijepljenih prvom, a gdje drugom dozom Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zbunjujuće informacije Capakova zamjenica pojasnila trebaju li cijepljeni nositi maske, otkrila i kada bi ponovno mogli u svatove: "Nije niti rečeno da je treći val završio"

Pojedine plesne škole se žale da su diskriminirane jer ne smiju održavati plesne poduke, kako za rekreativce tako ni za djecu. Nelogično im je što se plesna društva, škole i skupine zapostavljaju već četiri mjeseca dok sve ostale djelatnosti odnedavno smiju imati treninge u zatvorenom.

Prema sadašnjoj odluci Nacionalnog stožera dopušteno je održavanje dječjih plesnih radionica no dio plesnih klubova i tu nailazi na problem.  Kažu, nije jasno definirano do koje se dobi takve radionice smiju organizirati i pod kojim uvjetima. Napominju, četiri mjeseca bez plesa psihički i fizički teško pogađa sve ljubitelje plesa.

Plesne poduke društvenih plesova također se ne smiju održavati pa mladenci i ostali zainteresirani plesati uče - online. Iz Plesnog centra Zagreb ukazali su na poseban apsurd - par koji zajedno živi ne može zajedno polaziti plesnu poduku, a istovremeno može u wellness, trgovački centar i drugdje javnim prijevozom.

HZJZ: Apsurd jest, ali ples je prisni kontakt

Zanimljivo, da je riječ o apsurdu slažu se i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ipak, za njih je zabrana plesnih treninga opravdana.

"Unatoč svim navedenim argumentima zabrana organiziranih treninga plesa prema preporukama je opravdana jer je ples kontaktni sport te u aktualnoj situaciji povećanja broja novozaraženih postoji veliki rizik za prijenos infekcije virusom uzročnikom bolesti COVID-19 u tako prisnom kontaktu kao što je ples, koji je ujedno fizička aktivnost prilikom koje se u povećanoj količini izlučuju kapljice", poručuju iz HZJZ-a.

O mjerama koje se odnose na plesne klubove smo upitali i Stožer civilne zaštite no odgovor zasad nismo dobili.

Plesne škole, koje za to imaju uvjete, plesne poduke i dalje će održavati online u nadi da će se pravila uskoro promijeniti u njihovu korist.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene