Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inzistira na sustavnom pristupu

Šef SDP-a traži jasne kriterije za donošenje mjera: "Sad se ispravlja nepravda od prije dva tjedna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je od Vlade zatražio definiranje jasnih i mjerljivih kriterija pri donošenju epidemioloških mjera kako bi građani i poduzetnici unaprijed mogli znati što ih čeka ovisno o razvoju situacije s pandemijom koronavirusa.

"Odlično je što se dopuštaju treninzi i to je trebalo napraviti i puno prije jer svi pokazatelji govore da to nikada nije ni bio izvor zaraze. Ako znamo koliko je bavljenje sportom bitno za zdravlje pojedinaca i nacije u cjelini, onda je jasno da je popuštanje mjera u tom dijelu dobro i tu ne vidim nikakav problem", izjavio je Grbin na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Kada govorimo o otvaranju ugostiteljskih objekata, dodao je, rekao bih da se ispravlja nepravda od prije dva tjedna kada su, bez ikakvog razloga koji bi mogao biti objašnjenje, otvorene kockarnice, a restorani nisu.

Ocijenio je kako je i dalje problematično to što u Hrvatskoj nemamo jasne kriterije na temelju kojih se donose epidemiološke mjere. Imali smo nekoliko tjedana u kojima su se brojevi zaraženih smanjivali, a govorilo se da se ne mogu ublažavati mjere. Danas imamo lagani uzlazni trend zaraženih, a donose se mjere popuštanja, napomenuo je.

"Tražimo jasne kriterije"

"Od Vlade i Stožera tražimo jasne kriterije kako bi građani i poduzetnici unaprijed mogli znati što ih čeka ako se nešto dogodi. To nije komplicirano i postoji nekoliko pokazatelja na koje se možemo vezati, primjerice, na broj zaraženih i hospitaliziranih, samo nam dajte jasne i mjerljive kriterije", poručio je, dodavši da potom treba govoriti i o kompenzacijskim mjerama.

Smatra da Vlada ne želi uvesti takozvani 'semafor' zato što je puno lakše loviti u mutnom i raditi bez sustava i onda procjenjujući, ne zdravstvene i ekonomske, nego političke kriterije može donositi mjere koje hoće.

Zagovaram sustavan pristup i bez obzira na to što se vladajući tome rukama i nogama opiru, neću prestati inzistirati na njemu, i to ne samo u ovoj epidemiološkoj krizi nego u svim područjima, najavio je.

O izboru predsjednika Vrhovnog suda

Komentirajući predstojeći izbor predsjednika Vrhovnog suda, Grbin je kazao da je predsjednik Republike prema Ustavu dužan predložiti ga. U tom postupku, po slovu Ustava, mora konzultirati opću sjednicu Vrhovnog suda i saborski odbor za pravosuđe, a zadnju riječ u izboru predsjednika Vrhovnog suda ima Sabor i to je okvir u kojem se predsjednik kreće, napomenuo je.

Meni je žao, istaknuo je, što smo se zbog rasprave o formi, koja ni u jednom trenutku nije prekršena, odmaknuli od sadržaja. Uopće ne govorimo o tome što su dosadašnji predsjednici Vrhovnog suda radili ili nisu radili i da to postavimo kao temelj za izbor osobe koja bi trebala doći na čelo te institucije, kazao je.

Dodao je da o imenima neće govoriti jer je jedino predsjednik ovlašten predložiti tog kandidata.

"Na čelu Vrhovnog suda treba biti osoba koja je spremna ovaj sustav koji ne funkcionira 'izuti iz cipela' i protresti ga od vrha do dna. Takva nam osoba treba i od predsjednika Republike očekujem da predloži upravo takvu osobu. Konzultacije koje je predsjednik najavio su pozitivan iskorak jer će se prije rasprave u Saboru pokušati postići široki konsenzus oko osobe koja će biti na čelu hrvatskog pravosudnog sustava", zaključio je Grbin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene