Peđa Grbin
Peđa Grbin Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je od Vlade zatražio definiranje jasnih i mjerljivih kriterija pri donošenju epidemioloških mjera kako bi građani i poduzetnici unaprijed mogli znati što ih čeka ovisno o razvoju situacije s pandemijom koronavirusa.


"Odlično je što se dopuštaju treninzi i to je trebalo napraviti i puno prije jer svi pokazatelji govore da to nikada nije ni bio izvor zaraze. Ako znamo koliko je bavljenje sportom bitno za zdravlje pojedinaca i nacije u cjelini, onda je jasno da je popuštanje mjera u tom dijelu dobro i tu ne vidim nikakav problem", izjavio je Grbin na konferenciji za novinare.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Karlovcu Dobri trendovi na sjeveru: U ovoj županiji incidencija pala za 20 posto, cijepili su 35 posto odraslog stanovništva Zagrebački Trg bana Josipa Jelačića Zagrebački stožer traži popuštanje mjera: Žele da se kafićima dopusti rad i unutra, ponovno održavanje vjenčanja, sajmova i izložbi

Kada govorimo o otvaranju ugostiteljskih objekata, dodao je, rekao bih da se ispravlja nepravda od prije dva tjedna kada su, bez ikakvog razloga koji bi mogao biti objašnjenje, otvorene kockarnice, a restorani nisu.

Ocijenio je kako je i dalje problematično to što u Hrvatskoj nemamo jasne kriterije na temelju kojih se donose epidemiološke mjere. Imali smo nekoliko tjedana u kojima su se brojevi zaraženih smanjivali, a govorilo se da se ne mogu ublažavati mjere. Danas imamo lagani uzlazni trend zaraženih, a donose se mjere popuštanja, napomenuo je.

"Tražimo jasne kriterije"

"Od Vlade i Stožera tražimo jasne kriterije kako bi građani i poduzetnici unaprijed mogli znati što ih čeka ako se nešto dogodi. To nije komplicirano i postoji nekoliko pokazatelja na koje se možemo vezati, primjerice, na broj zaraženih i hospitaliziranih, samo nam dajte jasne i mjerljive kriterije", poručio je, dodavši da potom treba govoriti i o kompenzacijskim mjerama.

Smatra da Vlada ne želi uvesti takozvani 'semafor' zato što je puno lakše loviti u mutnom i raditi bez sustava i onda procjenjujući, ne zdravstvene i ekonomske, nego političke kriterije može donositi mjere koje hoće.

Zagovaram sustavan pristup i bez obzira na to što se vladajući tome rukama i nogama opiru, neću prestati inzistirati na njemu, i to ne samo u ovoj epidemiološkoj krizi nego u svim područjima, najavio je.

O izboru predsjednika Vrhovnog suda

Komentirajući predstojeći izbor predsjednika Vrhovnog suda, Grbin je kazao da je predsjednik Republike prema Ustavu dužan predložiti ga. U tom postupku, po slovu Ustava, mora konzultirati opću sjednicu Vrhovnog suda i saborski odbor za pravosuđe, a zadnju riječ u izboru predsjednika Vrhovnog suda ima Sabor i to je okvir u kojem se predsjednik kreće, napomenuo je.

Meni je žao, istaknuo je, što smo se zbog rasprave o formi, koja ni u jednom trenutku nije prekršena, odmaknuli od sadržaja. Uopće ne govorimo o tome što su dosadašnji predsjednici Vrhovnog suda radili ili nisu radili i da to postavimo kao temelj za izbor osobe koja bi trebala doći na čelo te institucije, kazao je.

Dodao je da o imenima neće govoriti jer je jedino predsjednik ovlašten predložiti tog kandidata.

"Na čelu Vrhovnog suda treba biti osoba koja je spremna ovaj sustav koji ne funkcionira 'izuti iz cipela' i protresti ga od vrha do dna. Takva nam osoba treba i od predsjednika Republike očekujem da predloži upravo takvu osobu. Konzultacije koje je predsjednik najavio su pozitivan iskorak jer će se prije rasprave u Saboru pokušati postići široki konsenzus oko osobe koja će biti na čelu hrvatskog pravosudnog sustava", zaključio je Grbin.