Život u SAD-u, ilustracija
Život u SAD-u, ilustracija Foto: Afp

Opada broj zaraza i smrtnih slučajeva od koronavirusa u Sjevernoj i Južnoj Americi već osmi tjedan zaredom, objavila je u srijedu Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) i upozorila da visok postotak hospitaliziranih otpada na necijepljene osobe.


U Sjevernoj Americi su sve zemlje izvijestile o manjem broju tjednih zaraza i mrtvih, a primijećen je i značajan pad hospitalizacija u Sjedinjenim Državama i Kanadi, naveo je PAHO. Slična je situacija i u Južnoj i Srednjoj Americi.

Regionalni zdravstveni ogranak Svjetske zdravstvene organizacije objavio je da je potpuno cijepljeno 46 posto stanovništva Latinske Amerike i Kariba, a većina zemalja već je dostigla cilj WHO-a o cijepljenju 40 posto stanovništva do kraja godine.

"Nejednakost cjepiva ostaje najveća prepreka za postizanje naših ciljeva pokrivenosti", rekao je na brifingu Jarbas Barbosa, pomoćnik ravnateljice PAHO-a.

S obzirom na ograničenu zalihu cjepiva, pozvao je vlasti da prioritetne skupine za cijepljenje budu starije osobe, radnici na prvoj liniji i osobe s popratnim bolestima, kako bi ih se zaštitilo i kako bi se spriječio kolaps zdravstvenih sustava.

Istraživanje Dnevnika Nove TV o cijepljenju - 3 Hrvati i korona: Doznajemo koliko ih ima COVID potvrdu te što bi necjepiše moglo natjerati na prvu dozu

Otpor u Americi Gradonačelnik naredio obavezno cijepljenje, policija i vatrogasci pružaju otpor: ''Pokušat ćemo izbjeći neizbježnu katastrofu''

PAHO preporučuje booster doze cjepiva za imunokompromitirane osobe, uključujući pacijente s tumorima, HIV-om, pacijente na kortikosteroidima i primatelje organa.

PAHO je dodao da bi osobe iznad 60 godina, a koje su primile kineska cjepiva Sinovac Biotech i Sinopharm, također trebale primiti booster dozu.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju