Na Graničnom prijelazu Bregana policija će održati prezentaciju provedbe granične kontrole pomoću EU digitalne COVID potvrde.


Hrvatska granična policija svoj način rada prezentirala je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i suradnicima.

Vezani članci Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade HLK žestoko o Laucu, žale što je još uvijek član Vladina Savjeta: ''Dijeli savjete o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti kao nadriliječništvo'' Vili Beroš I nezdravstveni djelatnici koji ulaze u krug bolnica morat će imati COVID potvrde

Potom se ministar obratio novinarima. 

"Jučer je puno hrvatskih građana izvadilo COVID potvrde, oko 40.000 ih je već izdano, gotovo 90 posto preko sustava e-Građani. Vidjeli smo demonstraciju ulaska u Hrvatsku s digitalnim potvrdama, vidjeli ste kako je procedura jednostavna. Bitno je da smo sve ono što je integrirano na sustav digitalnih potvrda integrirali sa sustavom MUP-a i Enter Croatia. Svi naši gosti koji se prijave na Enter Croatia na tu platformu mogu uploadati digitalnu potvrdu i taj postupak koji je tamo trajao 20-ak sekundi tamo će trajati još i kraće. Jednom kontrolom službenika sve će povezane baze dati automatski odgovor, jednim skeniranjem dobit će potvrdu da osoba nije sigurnosno interesantna, da može proći kroz sustav povezan s Interpolom i Europolom i vezan s digitalnom potvrdom", objasnio je Božinović.

Naglasio je kako iza 20-ak sekundi posla, koliko zapravo traje granična provjera, stoji veliki posao.

"Ovo je kolektivni napor koji je okupljen u sklopu radne skupne koju je Vlada osnovala 8. travnja. Dakle, za nepuna dva mjeseca napravili smo sustav koji je u ovom trenutku smjestio Hrvatsku u sam vrh zemalja koje su sposobne za iščitavanje digitalne potvrde i za primjenu na svakom graničnom prijelazu Republike Hrvatske, svaki je opremljen", rekao je ministar.

Kazao je kako su sredstva za ovaj sustav povučena iz EU fondova te dodao kako je već je 112 osoba koristeći Europsku digitalnu potvrdu ušlo u Hrvatsku.

"Među njima je najviše Hrvata, ali i Čeha i Poljaka", rekao je ministar. 

Naglasio je kako je Hrvatskoj bilo bitno da taj sustav napravi među prvima. 

"Bitno je da pošaljemo poruku svima da, što se nas tiče, ako su im izdane potvrde, vrijeme provedeno na graničnim prijelazima bit će im kratko. Danas je stupila na snagu nova odluka o prelasku graničnih prijelaza. Jedna je uvjet PCR test za one koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni, od danas se traži ne starija od 72 sata", rekao je.

Još u ponedjeljak komentirao je početak izdavanja potvrde koja bi trebala omogućiti lakše i brže kretanje preko graničnih prijelaza.

Davor Božinović Izdano već 15.000 EU digitalnih COVID potvrda, Božinović: "Turisti u Hrvatsku mogu doći, na granici će se zadržavati minimalno. Mi smo zasad prvi"

Barkod COVID-putovnice Sve je spremno: Od sutra možete nabaviti svoju COVID potvrdu

Granični prijelaz Ususret ljetu: Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako će funkcionirati prelazak granice s COVID potvrdama

Kazao je kako potvrdu mogu dobiti svi građani koji imaju pristup sustavu e-Građani, kao i oni koji idu u poslovnice HZZO-a. Cijepljeni jednom dozom također mogu dobiti potvrdu ako su od cijepljenja prošla 22 dana. Naglasio je kako su uz Hrvatsku, za korištenje digitalnih COVID potvrda spremne Njemačka, Italija i Danska.

Opširnije o mogućnostima COVID potvrde pročitajte ovdje, a kako do trenutačno najtraženijeg papira, provjerite ovdje