Cjepivo, ilustracija - 3
Cjepivo, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Švicarski organizatori koncerata su rekli da razmišljaju da za posjetitelje cijepljenje protiv COVID-19 bude obvezno i tako omoguće održavanje festivala i koncerata.


"Cijepljenje bi moglo postati jedna od mjera koje bi omogućile dolazak na priredbe", rekao je LaStefan Breitenmoser, generalni direktor Strukovne udruge švicarskih organizatora koncerata, priredbi i festivala za list SonntagsBlick.

Dodao da je potrebno skupiti više informacija o zaštiti cjepiva protiv virusa.

Kampanja cijepljenja protiv COVID-19 je počela u srijedu u Švicarskoj dok u zemlji s 8,6 milijuna stanovnika ima više od 425.000 slučajeva zaraze i oko 6500 umrlih od početka pandemije. Cijepljenje je besplatno i nije obvezno.

Nogometna liga razmatra tu mjeru

Švicarska nogometna liga je navela da još razmatra tu mjeru.

"To je vrlo osjetljivo pitanje i nameće etička pitanja", rekao je za SonntagsBlick Philippe Guggisberg, zadužen za komunikacije Švicarske nogometne lige.

Odvjetnica Ingrid Ryser je u ime ministarstva zdravstva i pravosuđa rekla o cijepljenju kao putovnici za spektakle "u načelu nije nezakonito drugačije postupati s cijepljenima i onima koji nisu cijepljeni".

Ilustracija, cijepljenje Liječnica obiteljske prakse upozorava: "Mi smo potpuno nepripremljeni za cijepljenje, nemamo ni jednu jedinu informaciju"

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Markotić otkrila je li bilo nuspojava: "Dvoje je imalo blaži osip, no za jedno moramo vidjeti je li to povezano s cjepivom"

Ryser je izjavila za taj list da je "prerano reći u kojem kontekstu bi bilo dozvoljeno drugačije tretirati cijepljene od necijepljenih osoba".