KB Dubrava
KB Dubrava Foto: DNEVNIK.hr

Od danas, 05. kolovoza, nakon 288 dana zbrinjavanja samo COVID bolesnika, opet je otvorena Hitna služba Kliničke bolnice Dubrava za sve pacijente istočnog dijela grada Zagreba i okolnih mjesta.


Povoljnija epidemiološka situacija u Hrvatskoj i Zagrebu, kao i smanjenje broja COVID bolesnika na bolničkom liječenju omogućili su Kliničkoj bolnici Dubrava da, nakon 288 dana zbrinjavanja samo teških COVID bolesnika, otvore vrata svoje službe hitnog medicinskog prijema i za sve druge pacijente istočnog dijela glavnog grada Hrvatske i drugih mjesta koja gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Njih je oko 350 tisuća, a godišnje se u prosjeku u KB Dubrava napravi oko 56 tisuća pregleda, 11 tisuća hitnih hospitalizacija i više od tri tisuće hitnih operativnih zahvata. ''Epidemija COVID-19 promijenila je u potpunosti način funkcioniranja naše kliničke bolnice. Odlukom ministarstva zdravstva pretvoreni smo u glavni državni centar za liječenje težih bolesnika zaraženih virusom COVID-19 što je uvjetovalo i zatvaranje za usluge ostalim pacijentima.

Zahvaljujući potpori Kliničkih bolničkih centara Zagreb i Sestara milosrdnica, te kliničkim bolnicama Merkuru i Svetom Duhu uspjeli smo održati funkcionalnost bolničkog sustava u glavnom gradu Hrvatske i omogućili, unatoč svim teškoćama i ograničenjima, pružanje usluga pacijentima'', istaknuo je ravnatelj KB Dubrava prof. Ivica Lukšić i dodao da je poboljšanje epidemiološke slike u zemlji i Zagrebu omogućilo da ta ustanova na istočnom dijelu grada opet otvori svoja vrata za hitne prijeme svih pacijenata.

Cijepljenje građana protiv COVID-19 puno je pridonijelo smanjenju broja zaraženih, posebno onih s težim oblicima bolesti čije stanje zahtijeva bolničko liječenje i intenzivnu skrb po čemu je prednjačila KB Dubrava. Poboljšanje epidemiološke situacije omogućuje i brži povratak bolničkih ustanova na redovitiji rad s pacijentima sa što manje ograničenja.

''Što budemo imali povoljniju epidemiološku sliku u cijeloj zemlji, pa tako i u glavnom gradu Hrvatske, brže ćemo cijeli bolnički i zdravstveni sustav vraćati uobičajenim tokovima kakve očekuju i naši zdravstveni djelatnici, a pogotovo pacijenti koji jedva čekaju da mogu sa što manje poteškoća i ograničenja doći do prijeko potrebnih liječničkih usluga'', kaže povodom ponovnog otvorenja hitnog prijema za sve pacijente u KB Dubrava ministar zdravstva Vili Beroš.

Alemka Markotić Markotić otkrila što misli o jednoj od teorija o cijepljenju: "To je potpuna neistina kojom se plaše mladi ljudi." Pohvalila se i novom funkcijom…

Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Hrvatske medicinske sestre objasnile zašto se ne žele cijepiti protiv COVID-a: "Nismo antivakseri, ali valjda i mi nešto znamo"

Naglasio je i da je ovo samo još jedan dokaz koliko je važna razina cijepljenosti građana protiv ove zaraze koja je obuhvatila cijeli svijet, te naglašava da će o tom doprinosu svih nas u zaštiti vlastitog i tuđeg zdravlja ovisiti hoće li već ove jeseni bolnice poput KB Dubrave opet biti isključivo namijenjene liječenju COVID bolesnika ili će i dalje, kao što je to od danas, biti na raspolaganju svim pacijentima.

Zato još jednom podsjeća da je i ovo ljetno razdoblje pogodno vrijeme da se nastavi s cijepljenjem kao do sada najučinkovitijom mjerom zaštite od zaraze i njenog prijenosa među građanima. ''Brzo će jesen, a ona će biti najbolji test za sve nas gdje smo sa zarazom'', zaključio je Beroš.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju