Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska udruga ravnatelja

Obvezne COVID potvrde ili testiranje i u obrazovanju: "Nije cilj prisiliti nekoga na cijepljenje. No svatko može napraviti test"

Od utorka COVID potvrde trebaju svim zaposlenicima u javnom i državnom sektoru. Necijepljeni ili preboljeli moraju se testirati PCR ili brzim antigenskim testom. Ta odluka se odnosi i na djelatnike u sustavu obrazovanja te na sve starije od 16 godina. Učenicima u školama ni studentima COVID potvrde neće trebati, osim ako fakulteti ne odluče drugačije.

Za početak će svi zaposlenici škola i fakulteta koji već nemaju COVID potvrdu najkasnije u ponedjeljak trebati otići na testiranje, i s negativnim testom dobiti potvrdu s kojom u utorak mogu doći na nastavu. Najveći izazov bit će upravo testiranje djelatnika kojih je oko 10.000.

Pročitajte i ovo Martina Bolšec Oblak U primjeni od utorka Veliki vodič za COVID potvrde: Treba li nam za odlazak u poštu ili na sud, moram li je imati ako želim pokupiti dijete u vrtiću... Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 1 mnogo je razloga Ne prestaju gužve pred punktovima za cijepljenje: "Cijelo vrijeme sam bila na granici. Sad sam odlučila definitivno da se treba cijepiti"

Hoće li biti gužve, čekanja, pomutnje od utorka, ili će sve teći glatko, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan u Splitu. Razgovarao je s gostom, Đurom Baloevićem iz Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

"Mi ćemo djelatnike testirati prije ulaska u školu. Ako je rezultat testa negativan - on će ući u školu i obaviti svoju djelatnost. To testiranje ne mora biti nužno u ponedjeljak i srijedu, može biti u utorak i četvrtak", rekao je Baloević.

"Što se tiče COVID potvrda, od djelatnika ćemo prvi dan tražiti potvrde i skenirati ih. Kad utvrdimo njihovu valjanost, imat ćemo nakon toga točnu listu djelatnika koji imaju važeće potvrde i njihove COVID potvrde nećemo više tražiti sve dok one koje su skenirane vrijede", objasnio je Baloević.

Problemi kod testiranja bit će riješeni

Na pitanje očekuje li problem kod testiranja i odbijanje djelatnika da se testiraju, navodi kako se nada da će takvih kolega i kolegica biti što manje.

"Moguće je da ih bude. U slučaju da ih bude, pokušat ćemo to riješiti na miran i ljudski način. Dat ćemo jedno vremensko razdoblje da se izvrši samo testiranje. Nije cilj prisiliti nekoga na cijepljenje, mislim da to nije ni poželjno. Međutim, mislim da svatko može napraviti testiranje, pogotovo testiranje koje će biti od strane poslodavca, u ovom slučaju škole, odnosno kasnije Ministarstva i plaćeno", dodao je.

"U ovoj školskoj godini bilježimo drastičan porast oboljelih učenika u osnovnim i srednjim školama, s tim da moramo napomenuti jednu stvar - broj djelatnika u školama koji su COVID pozitivni je mali. Mislim da je to posljedica dobre procijepljenosti djelatnika u sustavu obrazovanja i njihove primjene epidemioloških mjera", rekao je Baloević.

"Jedini problem kod testiranja koji bi se mogao pojaviti je u školama koje su u malim sredinama. Mislim da bi te škole mogle imati značajnijih problema prilikom testiranja", zaključio je Baloević.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene