Koronavirus u svijetu - 1
Koronavirus u svijetu - 1 Foto: Afp

Auckland, najveći novozelandski grad, od nedjelje nije više u strogoj karanteni koja je trajala tjedan dana i koja je uvedena nakon što je otkriveno žarište još zaraznije britanske varijante koronavirusa.


U nedjelju nisu zabilježeni novi lokalni slučajevi COVID-19, rekli su zdravstveni službenici, a cijeli je tjedan bio bez lokalnih transmisija diljem zemlje.

Vezani članci Vili Beroš, ministar zdravstva - 1 Fotelja mu se klima, hoće li ministar Beroš ostati na funkciji? Dnevnik Nove TV doznaje - Češlja se i nabava skupih CT uređaja Igor Klobučarić - 1 Zbogom, Klobi! Korona prekinula život Igora Klobučarića, genijalca iz pozadine koji je Novu TV gradio od samih početaka

Snimke na TVNZ-u, novozelanskoj državnoj televiziji, pokazale su kako se ljudi skupljaju u kafićima u nedjelju ujutro, dok su mnogi govorili da osjećaju olakšanje.

Auckland, grad koji broji približno dva milijuna stanovnika, i dalje će imati ograničenja po pitanju javnih okupljanja te će maske i dalje biti obvezne u javnom prijevozu. Ograničenja bi dodatno mogla biti ublažena u petak.

I Australija bez lokalnih slučajeva

Susjedna Australija također u nedjelju nije imala lokalnih slučajeva COVID-19, time obilježivši 37 dana bez zaraze ove godine. Nije bilo smrtnih slučajeva od COVID-19 u 2021. godini.

Brze javnozdravstvene mjere s agresivnim pronalaskom kontakata, zatvaranjem granica i obveznom karantenom za putnike razlog su visoke uspješnosti Novog Zelanda i Australije u sprječavanju širenja pandemije.

U obje zemlje ekonomija se počela brzo oporavljati u drugoj polovici 2020. godine. Australska ekonomija se u posljednjem kvartalu prošle godine počela oporavljati brže nego što se očekivalo, a pokazatelji govore da je 2021. godina počela dobrim startom.

Cijepljenje protiv koronavirusa počelo je u obje zemlje, s time da je cijepljenje u Australiji postalo nešto kompliciranije nakon što je Italija blokirala pošiljku AstraZenecinog cjepiva.