Koronavirus u SAD-u
Koronavirus u SAD-u Foto: Afp

Nova analiza uzoraka krvi 24.000 Amerikanaca, uzetih početkom prošle godine najnovije je i najveće istraživanje čiji rezultati sugeriraju da je koronavirus stigao u SAD u prosincu 2019. godine.


Analiza uzoraka krvi 24.000 Amerikanaca, uzetih početkom 2020. godine, najnovije je i najveće istraživanje koje sugerira da je koronavirus stigao u Sjedinjene Američke Države u prosincu 2019. godine, nekoliko tjedana prije nego što su zdravstvenici radnici prepoznali prve slučajeve.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Cijepljenim Česima u državnoj upravi dodatna dva dana godišnjeg: "Nisam uspio pronaći druge načine da ih motiviram" Testiranje na koronavirus, ilustracija - 3 Najgora situacija s koronom i dalje u Dalmaciji. Više županija ipak bez novih slučajeva, provjerite je li vaša među njima

Analiza nije konačna, a neki su stručnjaci i dalje sumnjičavi. No savezni zdravstveni službenici sve više prihvaćaju vremenski okvir u kojem se u SAD-u mogao dogoditi mali broj infekcija COVID-19 prije nego što je svijet postao svjestan opasnosti novog virusa koji je stigao iz Kine, piše AP.

"Studije su prilično dosljedne", kazala je Natalie Thornburg iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Ovdje su vjerojatno bili vrlo rijetki i sporadični slučajevi ranije nego što smo svjesni, ali to nije bilo rašireno i raširilo se tek krajem veljače", dodala je Thornburg. "Takvi rezultati naglašavaju potrebu da zemlje rade timski i identificiraju novonastale viruse što je moguće brže", istaknula je.

Provedeno nekoliko studija

Dužnosnici CDC-a u početku epidemije govorili su da je izbijanje zaraze u SAD-u počelo tijekom trotjednog razdoblja od sredine siječnja do početka veljače 2020. godine. Neke studije koje su objavljene naknadno sugerirale su kako se mali broj slučajeva pojavio i ranije.

Studija CDC-a objavljena u prosincu 2020. analizirala je 7000 uzoraka krvi donirane Crvenom križu SAD-a. Prema rezultatima te studije, neki Amerikanci bili su zaraženi već sredinom prosinca.

Posljednje istraživanje proveo je tim koji uključuje istraživače iz Nacionalnog instituta za zdravlje. Analizirali su uzorke krvi više od 24.000 ljudi širom zemlje, prikupljene u prva tri mjeseca 2020. godine.

Sedam sudionika studije, troje iz Illinoisa i po jedan iz Massachusettsa, Mississippija, Pennsylvanije i Wisconsina - zaraženo je ranije nego što je bilo koji slučaj COVID-19 izvorno prijavljen u tim državama.

"Jedan od slučajeva u Illinoisu zaražen je već na Badnjak 2019. godine", kazala je Keri Althoff, vodeća autorica studije.

Službeno, prvi zaraženi pacijent u SAD-u bio je putnik iz države Washington, koji se vratio iz Wuhana 15. siječnja i zatražio medicinsku pomoć 19. siječnja.