Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Granice Novog Zelanda bit će i dalje zatvorene za većinu ljudi narednih pet mjeseci, objavila je vlada u srijedu prilikom predstavljanja oprezne strategije ublažavanja restrikcija putovanja koja su na snazi od ožujka 2020.


Ta južnopacifička zemlja provodila je neke od najoštrijih restrikcija zbog COVID-a -19 među zemljama OECD-a.

Policija Novi Zeland, ilustracija Odustaju od strategije "nula COVID-a", premijerka priznala: "Ne možemo se u potpunosti riješiti korone"

Tomu je pomogla geografska izolacija pa je Novi Zeland lakše suzbio širenje covida-19, dok se gospodarstvo oporavilo brže nego u nekim usporedivim zemljama.

Policija u Aucklandu, ilustracija Građani na ulicama: Je li ovo kraj podrške u zemlji s najstrožim zatvaranjima, na samo 27 zaraženih spremaju novi lockdown

Pojavom zaraznije delta varijante ove godine usporen je proces ukidanja restrikcija, a glavni grad Auckland tek sada potpuno ukida neke mjere s porastom broja cijepljenih.

Potpuno cijepljeni stranci moći će ući u Novi Zeland od 30. travnja 2022., rekao je ministar kojem je u resoru i odgovor na COVID-19 Chris Hipkins na novinskoj konferenciji.

Potpuno cijepljeni Novozelanđani i Australci koji imaju vizu za trajni boravak u Novom Zelandu mogu putovati u Novi Zeland od 16. siječnja, dok će cijepljeni rezidenti Novog Zelanda moći ući u zemlju od 13. veljače.

"Pristup u više faza za povezivanje sa svijetom najsigurniji je pristup kako bi pažljivo upravljali rizikom", rekao je Hipkins.

"Ovo smanjuje sve potencijalne utjecaje na ranjive zajednice i zdravstveni sustav Novog Zelanda", dodao je.

Potpuno cijepljeni putnici morat će imati negativan test prije leta za Novi Zeland, a po dolasku u zemlju moraju se odmah testirati na covid-19.

Neće morati boraviti u državnim ustanovama za karantenu, što je prije bio slučaj.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju