Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPRAVE U TIJEKU

Od Uskrsa popuštanje mjera? Na stolu ukidanje COVID potvrda za većinu mjesta, a veseliti bi se mogli i ugostitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koronavirus više nije u fokusu. Posljednja relaksacija mjera odnosila se na produljenje radnog vremena, ali i povećanja posjetitelja na nekim događajima.

Hoćemo li uskoro moći u kafiću sjediti kao nekada, do kraja "starog" radnog vremena? Hoće li se ukinuti COVID potvrde? A što je s maskama?

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Stožer trenutno raspravlja o relaksaciji epidemioloških mjera. Točnije, navodno se razmišlja o ukidanju ograničenja radnog vremena i COVID potvrda za sva mjesta i događaje osim u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Njihovi sugovornici su rekli da bi se gotovo potpuno ukinule mjere oko ograničenja broja osoba - na otvorenom i zatvorenom. Mjere na granicama bi ostale kao i dosad. Također, prema informacijama s kojim raspolažu, navode da je izgledna mogućnost da se ugostitelji vrate na stari režim rada, prije pandemije.

Kada su u pitanju maske, navode da bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi - poput trgovina i javnog prijevoza. Navodno će na radnim mjestima nošenje maski postati samo preporuka. Trenutno je propisano da se maske moraju nositi ako se razmak ne može održavati. Postoji mogućnost da na razini preporuke bude i nošenje maski u kinima i kazalištima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje po županijama

"Smatramo da je ovo trenutak koji omogućava veće ublažavanje mjera, i to iz više razloga. Prvo su tu pokazatelji iz bolnica, odnosno pad broja hospitaliziranih i osoba na respiratorima. Također, bilježimo i pad broja novozaraženih, a svemu u prilog ide i sve ljepše vrijeme i činjenica da će građani sve više vremena provoditi na otvorenom", rekao je sugovornik za Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od jeseni stupa na snagu Europska država odustaje od obveznog cijepljenja za sve punoljetne građane: Cijepit će starije od 50 godina

Navode da bi i dodatna popuštanja bila u školama i na fakultetima, doznaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Maske na hodnicima se ne bi nosile, ne bi ih morali nositi ni profesori, ako to ne žele. Razgovara se i o ukidanju testiranja učenika u slučaju da je u razredu netko pozitivan na COVID-19.

Mjere bi trebale biti usuglašene do Uskrsa, za kada se planira popuštanje, navodi Jutarnji list.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene