Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke nacionalnog stožera

Nove mjere uvedene u ugostiteljske objekte: "U kuhinji nije lako raditi ni bez maske, kamoli s maskom. Bit će izrazito teško..."

Nove epidemiološke mjere provode se u trgovinama, trgovačkim centrima i u ugostiteljskim objektima.

Od ponedjeljka je nošenje maski obvezno u trgovinama i ugostiteljskoj djelatnosti. Prema odluci nacionalnog stožera, kupci bez maske ne smiju ući u trgovine, a u kafićima i restoranima one su obavezne samo za osoblje.

Pročitajte i ovo Ugostitelji, ilustracija Vjeruju u bolje sutra Ugositelji reagirali nakon poteza vlasnika kafića u Rijeci: "Obustavite paljbu, pred državom ne stoje neprijatelji" Slika nije dostupna "USTAVNO PRAVO NA RAD" Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače...

Što se tiče ljudi, u ponedjeljak predvečer, mnogi su već pomalo popustili s nošenjem maski. Uglavnom su ih u centru Zagreba nosili još stariji građani. Iako je svima propisan obavezan razmak, dio gostiju u kafićima se toga nisu pridržavali.

Konobari u restoranima i kafićima, iako im nije ni najmanje lako, pridržavaju se obavezne mjere nošenja zaštitne maske, a mjeru poštuju i zaposleni u kuhinjama u restoranima.

Civilna zaštita, odnosno inspektori i policija kontrolirat će drže li se svi propisanih mjera. Oni koji budu namjerno kršili propisane mjere, prvo će biti upozoreni, a tek onda će nadležni pribjeći pisanju novčanih kazni.

Iskustva iz prve ruke

Kako pridržavanje novih mjera izgleda iz prve ruke i kako na to gledaju sami ugostitelji, opisao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak, gost Vijesti Nove TV.

Kako je kazao, obaveze su nastavak pridržavanja četiri četvorna metra po osobi, a novost su maske na licima. "Svi se sada moraju pridržavati nošenja maski, bez obzira kuhaju li ili poslužuju hranu te jesu li u kontaktu s gostima", kazao je Medak.

Navodi da radnicima u kuhinji neće biti lako. "U kuhinji nije lako raditi ni bez maske, kamoli s maskom. Bit će to izrazito teško, dio ljudi već sada kaže da se ne može na to naviknuti, pogotovo oni koji su stariji i s težom zdravstvenom slikom. Njima će biti izrazito teško da se naviknu. Bez obzira na sve, oni se moraju toga pridržavati. Idemo sačuvati naša radna mjesta. Vjerujem da će se kroz neko vrijeme svi naviknuti", dodao je.

Kaže da se gosti uglavnom pridržavaju mjera. "Mi kao ugostitelji možemo jedino pomaknuti stolove i apelirati na one koji ih nisu pomaknuti da to učine jer tako paze na zdravlje naših gostiju. Teško da možemo gostima nešto govoriti. Oni su došli po nekakvo iskustvo i uslugu u taj objakt. Ako im mi krenemo nešto govoriti, to bi moglo rezultirati nezadovoljstvom gostiju", istaknuo je Medak.

Nisu propisane kazne

"Vjerujem da neće nitko od ugostitelja krojiti politiku gostima", dodao je. Kaže da još uvijek nisu propisane kazne. "Civilna zaštita s policijom izlazi na teren i opominje na ispunjavanje obaveza. Vjerujem da će se kažnjavati oni koji ne poštuju mjere", rekao je.

Kaže da ugostitelji posluju s gubicima. "Izrazito je nezahvalna kriza jer neki rade bolje nego prije, ali njih je jako malo. Drugima je promet pao više od 50 posto. Moramo se prilagoditi 'novom normalnom' i moramo vjerovati da će biti bolje, brinuti o zdravlju svih naših gostiju i radnika. To je jedini ispravni put u ovom trenutku", zaključio je Medak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene