Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napravili 183 testa

Nova 4 zaražena u Krapinsko-zagorskoj županiji, 32 osobe pozitivne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krapinsko-zagorska županija ima četvero novozaraženih koronavirusom te ukupno 32 pozitivna testa, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina zadovoljan je što su nakon deset novih slučajeva u utorak, u srijedu bila samo četiri. Tri su pacijenta s područja Pregrade, a jedan s područja Krapine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

"Do jučer smo testirali 183 bolesnika od kojih su ukupno 32 pozitivna. Jedna od tih je bolesnica od početka izolacije, ona je i treći put negativna na testiranju na COVID, ali pokazuje sve znakove bolesti, tako da ju se i dalje tretira kao COVID pozitivnu", rekao je Vančina na konferenciji za novinare. Dodao je i kako je pacijentica u puno boljem stanju, ali se i dalje mora pratiti.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kazao je da su u kontaktu s 240 osoba koja se bile u bliskom kontaktu sa zaraženima te da im je objašnjeno kako se moraju ponašati s ciljem da se ograniči daljnje širenje bolesti.

U samoizolaciji 1345 ljudi

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je da je 1345 osoba u samoizolaciji te se redovito prate i obilaze. Spomenuo je i da je izdano oko 570 propusnica te da uglavnom nije bilo nepotrebnog traženja propusnica.

"Nažalost, uz sve mjere i izvješćivanje medija, imali smo na području jedne općine otvoren kafić. Nemam riječi za to. Uz sve to što radimo, što radi čitava Europa, čitav svijet, imate otvoren kafić i mora doći policija i inspektori da zatvore kafić na 30 dana", rekao je Ferek-Jambrek.

Načelnik županijskog Stožera je izvijestio i o 69 zahtjeva poduzetnika da im se pomogne u ispunjavanja obrasca za Vladine mjere ublažavanja posljedica situacije s koronavirusom na gospodarstvo, a zaprimljeno je i desetak zahtjeva poslodavaca za organizaciju karantena za vozače, u prostoru tvrtke ili kod vozača ako živi sam.

"Vozači mogu biti u karanteni kod poslodavca i poslodavac ih u svakom trenutku može pozvati i mogu voziti, ne trebaju biti 14 dana u samoizolaciji. Uvjet je da sanitarni inspektor, epidemiolog i stožer pregledaju te prostore koji moraju zadovoljavati osnovne uvjete", kazao je Ferek-Jambrek.

Crveni križ Krapinsko-zagorske županije već se 13. ožujka uključio u pomoć vozačima i putnicima na graničnim prijelazima, podsjetio je Davor Šimunović, ravnatelj županijskog Društva Crvenog križa.

"Podijeljeno je više od 1100 litara vode i oko tisuću paketa hrane. Naša gradska društva imaju više od 115 zaposlenih gerontodomaćica koje brinu o više od 700 osoba treće životne dobi", rekao je Šimunović i pozvao one koji nemaju djecu, rodbinu ili prijatelje da im pomognu, da nazovu djelatnike Crvenog križa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene