Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Afp

Njemački mediji tvrde kako je Angela Merkel nagovijestila da bi lockdown u Njemačkoj na snazi mogao ostati još osam do deset tjedana, odnosno gotovo do Uskrsa.


Njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku radne skupine rekla je da će lockdown u Njemačkoj na snazi morati biti još osam do deset tjedana, točnije gotovo do Uskrsa 4. travnja, navodi njemački Bild.

Vezani članci Željka Karin Šefica splitskog zavoda za javno zdravstvo: "Prva doza cjepiva možda mi je i pomogla da prebolim COVID bez jačih simptoma" Belgijska eurozastupnica Kathleen Van Brempt Napeta rasprava u Europskom parlamentu: Italiji kasni isporuka cjepiva, belgijska zastupnica prozvala Njemačku

Merkel je upozorila na povećan broj pozitivnih osoba koje su zaražene mutiranim sojem koronavirusa iz Velike Britanije. "Ako ne uspijemo zaustaviti ovaj britanski virus, do Uskrsa ćemo imati deset puta veću incidenciju", prenosi Bild riječi Angele Merkel.

Kancelarka je naglasila i da nema jamstva da će mjere biti ublažene do kraja siječnja, a cilj je da se smanji incidencija na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana jer će tek tada biti moguće pratiti kontakte zaraženih.

Na snazi dodatna ograničenja kontakata

Sadašnje mjere zatvaranja su na snazi do kraja siječnja, ali već iz više saveznih pokrajina dolaze naznake da bi stroge mjere mogle biti produljene i u veljači.

Od jučer su na snazi dodatne mjere ograničavanja kontakata po kojima je dozvoljen susret članova jednog domaćinstva s najviše jednom osobom iz nekog drugog domaćinstva.

U većini saveznih pokrajina je na snagu stupila i mjera ograničenog kretanja od 15 km radijusa za gradove i okruge sa sedmodnevnom incidencijom višom od 200.

Od prije su na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i cjelokupne maloprodaje s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrebe i ljekarni.