Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaraju gotovo sve

Drakonske mjere uoči blagdana: Njemačka od ponoći u lockdownu, pogledajte što sve stupa na snagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka najmanje do 10. siječnja zatvara sve osim trgovina s prehrambenim namirnicama. Blagdani će proći bez vatrometa, a neće biti niti javnih okupljanja na Staru godinu. Zabranjena je i konzumacija alkohola na otvorenom.

Njemačka uvodi nove, stroge mjere koje će na snazi biti najmanje do 10. siječnja. Idu u lockdown, piše Deutsche Welle. Nove mjere na snagu stupaju u ponoć, a najviše je pozornosti privukla odredba po kojoj se privatno može sastati najviše pet osoba, ali samo ako su iz dva domaćinstva. U tih pet osoba se ne ubrajaju djeca mlađa od 14 godina.

Od 24. do 26. prosinca bit će dozvoljeno da u goste dođu najviše četiri osobe iz užeg kruga obitelji, a koje ne pripadaju domaćinstvu. U odluci je navedeno i tko točno smije u dom – supružnici i životni partneri, najbliži rođaci, braća i sestre te njihova djeca, kao i sve osobe koje pripadaju domaćinstvima iste grupe ljudi.

Nema dočeka Nove godine

Određena su i pravila za doček Nove godine. Zabrana okupljanja na snazi će biti od 31. prosinca i 1. siječnja, vatromet je, kao i prodaja pirotehničkih sredstava, zabranjena na određenim mjestima koja će precizirati njemačke općine.

U dijelovima zemlje u kojima je broj oboljelih i dalje visok, savezne pokrajine mogu dodatno postrožiti mjere, prenosi Deutsche Welle. Tako se u Brandenburgu uvodi i noćni policijski sat.

Rade samo trgovine

Zatvara se sve osim trgovina i supermarketa, tržnica, trgovina pićima, prodavaonice zdrave hrane i ljekarne, kao i benzinske crpke te autoservisi. Osim njih, smiju raditi i fizioterapeuti, pošte i banke, dok će restorani moći dostavljati hranu.

Dok će ''obične'' tržnice nastaviti raditi, zatvaraju se one na kojima se prodaje božićne jelke, a do 10. siječnja ostaju zatvoreni i frizeri. Zabranjena je i konzumacija alkohola na otvorenom.

Pročitajte i ovo Posljedice koronavirusa Sanja osjeća mjesecima Opadanje kose, problemi s krvi... Neki su koronu jedva osjetili, a drugi se s posljedicama bore mjesecima: ''Nije me sram reći da se bojim. Pri pomisli na reinfekciju ledi mi se krv u žilama"

Pročitajte i ovo Goran Tešović BORBA PROTIV KORONE Infektolog otkrio hoće li se djeca morati cijepiti protiv korone, a zamjenica ravnatelja HZJZ-a kad bi cjepivo moglo stići u Hrvatsku

Određena su i pravila za crkve. Minimalna udaljenost među vjernicima mora biti metar i pol, a obvezno je nošenje zaštitne maske. Zabranjeno je pjevanje.

Osim toga, vlasti apeliraju da se ne putuje izvan zemlje, a svi koji dolaze iz rizičnih područja mora ju predočiti negativan test ili u karantenu na deset dana.

Što se tiče Hrvatske, do kraja tjedna trebalo bi biti poznato kakve će mjere na snazi biti u blagdansko doba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene