Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predah za blagdane

Brojevi u padu, ali odlučili su spasiti Božić: Uvode maske na parkirališta, samoizolaciju prije obiteljskih okupljanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeri njemačkih saveznih pokrajina dogovorili su se na sastanku u ponedjeljak navečer o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa koje bi trebale nastupiti na snagu u prosincu, ali i o nekim iznimkama za Božić.

"Sastavili smo popis mjera koje želimo zajednički primijeniti", rekao je u utorak ujutro gradonačelnik grada – savezne pokrajine Berlina Michael Mueller za javni servis ARD.

Premijeri saveznih pokrajina s ovim popisom mjera dolaze na sastanak s predstavnicima savezne vlasti i kancelarkom Angelom Merkel u srijedu na kojem bi trebalo biti odlučeno o obliku mjera u prosincu i tijekom blagdana.

Neke savezne pokrajine planiraju pomaknuti početak praznika nekoliko dana unaprijed.

Mueller, koji trenutačno predsjeda Vijećem premijera saveznih pokrajina, najavio je da će sadašnje mjere zatvaranja biti zadržane i djelomično proširene, ali da se za božićne blagdane očekuju neka popuštanja.

"Mi želimo za vrijeme Božića dopustiti više nego u razdoblju prije kako bi obitelji blagdan mogle proslaviti s djedovima i bakama i unucima", rekao je Mueller.

On je istodobno apelirao na građane da Božić ipak proslave u najužem krugu obitelji i prijatelja.

"Svima treba biti jasno u kakvoj se kriznoj situaciji nalazimo", rekao je Mueller.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''I Want to break free'' Kako izgledaju ilegalne zabave u jeku pandemije: ''Sad znamo kako to organizirati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Idu na regionalni pristup Engleska dobiva nove mjere: "Božić ne može biti normalan i daleko je do proljeća. Ali prošli smo kritičnu točku"

Premijeri saveznih pokrajina dogovorili su produljenje sadašnjih mjera do 20. prosinca. Aktualne mjere zatvaranja uključuju zabranu smještaja i primanja gostiju za hotele i ugostiteljske objekte, kao i zabranu rada kulturnim ustanovama poput kina ili kazališta. Isto tako, zabranjen je rad sportskim i fitness-klubovima.

Uvodi se ograničenje društvenih kontakata, tako da će biti dopušteno okupljanje najviše pet osoba iz dva kućanstva. Tijekom božićnih blagdana broj osoba bi se povećao na 10, i to bez ograničenja na samo dva kućanstva. Iz ovog broja bi bila izuzeta djeca mlađa od 14 godina.

Preporučuje se i samoizolacija nekoliko dana prije okupljanja na Božić kako bi se eventualno zaštitili stariji.

Nošenje maske proširuje se i na područja u blizini trgovina poput parkirališta.

Premijeri saveznih pokrajina zalažu se i za djelomičnu zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava tijekom novogodišnjeg slavlja.

Jedan je od ciljeva sutrašnjeg sastanka i uvođenje jedinstvenih mjera na području cijele zemlje, ali neke savezne pokrajine, s obzirom na velike regionalne razlike u stupnju zaraze, žele zadržati pravo odstupanja od nekih mjera.

Mediji javljaju kako premijeri saveznih pokrajina polaze od toga će mjere protiv pandemije ostati na snazi i u siječnju.

U utorak je središnji epidemiološki Institut Robert Koch zabilježio 13.554 novozaražena, što je blagi pad u usporedbi s prošlotjednim utorkom.

Cilj mjera je smanjenje broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana na manje od 50.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene