Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za niže razrede i maturante

Nakon dugog zatvaranja otvorili vrtiće i škole, razmatra se cijepljenje djelatnika: "Moramo biti na oprezu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škole i vrtići u većini njemačkih saveznih pokrajina od ponedjeljka ponovno otvaraju vrata za učenike nižih razreda osnovnih škola i maturante uz stroga higijenska pravila i pridržavanje propisanih mjera.

"Dobro je da mnoge škole sada postupno uvode nastavu uz prisustvo učenika u školama. Djeca, pogotovo ona mlađa, trebaju jedna druge", rekla je savezna ministrica obrazovanja Anja Karliczek u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vrtići i škole Divjak ocijenila da su upute najrestriktivnije u Europi: ''Nije izgledno da iduća godina ide glatko'' Slika nije dostupna roditelji potpisuju izjavu To se čekalo! Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio detaljne upute za vrtiće i škole - tko treba ostati kod kuće?

Ona je istodobno apelirala na roditelje i nastavno osoblje da se pridržavaju svih raspoloživih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

"Najnoviji razvoj epidemiološke situacije s ponovnim porastom broja novih zaraza te širenje mutiranih sojeva virusa pozivaju nas na oprez", rekla je Karliczek.

Ona se, kao i ministar zdravstva Jens Spahn, založila za prioritetno cijepljenje osoblja u školama i vrtićima.

Tzv. koronakabinet, koji okuplja ministre nadležne za suzbijanje pandemije, raspravlja u ponedjeljak i o masovnim provođenjima testova kao o daljnjoj mjeri u procesu normalizacije rada škola i vrtića.

Dopušten i sport na otvorenom

U saveznim pokrajinama Saska i Donja Saska nastava u školama djelomice je počela već prošlog tjedna, a od ponedjeljka škole i vrtiće otvara daljnjih deset saveznih pokrajina.

Škole se otvaraju za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te za učenike završnih razreda (maturante).

Od ponedjeljka je ponovno dopušten i sport na otvorenome, ali samo za osobe jednog domaćinstva uz prisustvo jedne osobe iz nekog drugog domaćinstva.

Nakon što je broj novih zaraza u Njemačkoj već tjednima u padu, taj se trend prošlog tjedna zaustavio, a državni epidemiološki institut Robert Koch u ponedjeljak bilježi porast broja novozaraženih i blagi porast sedmodnevne incidencije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene