Djeca u razredu, Dortmunt
Djeca u razredu, Dortmunt Foto: Afp

Škole i vrtići u većini njemačkih saveznih pokrajina od ponedjeljka ponovno otvaraju vrata za učenike nižih razreda osnovnih škola i maturante uz stroga higijenska pravila i pridržavanje propisanih mjera.


"Dobro je da mnoge škole sada postupno uvode nastavu uz prisustvo učenika u školama. Djeca, pogotovo ona mlađa, trebaju jedna druge", rekla je savezna ministrica obrazovanja Anja Karliczek u ponedjeljak.

Vezani članci Ilustracija Ne biste se cijepili? Ni za milijun dolara? Nakon ovakve ponude i skeptici će razmisliti dvaput Koronavirus u Indiji - 2 Svjetsko žarište korone doseglo vrhunac vala? Četvrti dan zaredom manje od 400 tisuća novih slučajeva, broj umrlih i dalje visok

Ona je istodobno apelirala na roditelje i nastavno osoblje da se pridržavaju svih raspoloživih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

"Najnoviji razvoj epidemiološke situacije s ponovnim porastom broja novih zaraza te širenje mutiranih sojeva virusa pozivaju nas na oprez", rekla je Karliczek.

Ona se, kao i ministar zdravstva Jens Spahn, založila za prioritetno cijepljenje osoblja u školama i vrtićima.

Tzv. koronakabinet, koji okuplja ministre nadležne za suzbijanje pandemije, raspravlja u ponedjeljak i o masovnim provođenjima testova kao o daljnjoj mjeri u procesu normalizacije rada škola i vrtića.

Dopušten i sport na otvorenom

U saveznim pokrajinama Saska i Donja Saska nastava u školama djelomice je počela već prošlog tjedna, a od ponedjeljka škole i vrtiće otvara daljnjih deset saveznih pokrajina.

Škole se otvaraju za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te za učenike završnih razreda (maturante).

Od ponedjeljka je ponovno dopušten i sport na otvorenome, ali samo za osobe jednog domaćinstva uz prisustvo jedne osobe iz nekog drugog domaćinstva.

Nakon što je broj novih zaraza u Njemačkoj već tjednima u padu, taj se trend prošlog tjedna zaustavio, a državni epidemiološki institut Robert Koch u ponedjeljak bilježi porast broja novozaraženih i blagi porast sedmodnevne incidencije.