Obavijesti Video Pretražite Navigacija
roditelji potpisuju izjavu

To se čekalo! Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio detaljne upute za vrtiće i škole - tko treba ostati kod kuće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za vrtiće i škole. Navode da boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego što je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika od zaraze koronavirusom.

HZJZ prporučuje ostanak kod kuće djece i djelatnika s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

Potiču ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom na to da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

Pročitajte i ovo Prijevoz djece u škole - 4 Uskoro početak nastave Kako će učenici putovati do škole? Doznajemo što je najveći problem u planiranju nove školske godine Slika nije dostupna Detaljne upute Ministarstvo objavilo preporuke za novu školsku i pedagošku godinu: Ovako će izgledati nastava u školama i boravak djece u vrtićima

Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potiču nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće.

Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici u odnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporučuje održavati kada je god moguće između djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

Organizacija rada u skupinama

Ulazak roditelja u ustanovu treba izbjeći kad je god moguće. U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgajatelj/nastavnik iz iste odgojno-obrazovne grupe.
Boravak u vrtićima i školama neophodno je organizirati tako da u grupi bude do 9 djece i jedan odgajatelj/nastavnik, a 14 dana ne primaju se nova djeca u skupinu. Za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“. Izbjegava se bliski kontakt djece iz skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove, svaka skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji, odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom.

Krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.

Objavljene su i posebne upute za organizaciju prostora. Svaka mora imati svoj toalet, biti što veća, hrana se u porcijama dostavlja do vrata.

Ulazak i izlazak iz vrtića i škola

Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u ustanove na način da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu. Dijete odgajatelj preuzima ili prepušta roditelju/skrbniku ispred ulaza u ustanovu, primjereno dobi djeteta. Za vrijeme primopredaje, drugu djecu čuvaju druge odrasle osobe koje su na radnom mjestu. Djeca se ne ostavljaju bez nadzora.

Najbolje je da dijete uvijek dovodi ista osoba ili dvije i to u zasebno prethodno dogovoreno vrijeme različito za svaku odgojno-obrazovnu skupinu, s razmakom od najmanje 10 minuta između dvije skupine. Djecu i roditelje pred ulaznim vratima dočekuje odgajateljica odnosno učiteljica u prvom razredu osnovne škole.

Roditelji moraju potpisati izjavu

Roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi djecu ako imaju simptome ili postoji sumnja da su zaraženi koronom, a i takva djeca moraju ostati kod kuće. Činjenice iz prethodne dvije rečenice, kao i činjenicu da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja te ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, kao i to da je roditelj upoznat s ovim uputama u cjelini, roditelj potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu.

Na ulazu u vrtić i školu te u školi na još nekoliko lako dostupnih mjesta, neophodno je postaviti dozatore s dezinficijensom za dezinfekciju ruku djece školske dobi i odraslih s uputom za korištenje (djeca predškolske dobi ne dezinficiraju ruke već se pojačano provodi pranje ruku sapunom i vodom).

Zaštitne maske i rukavice

Zaštitne maske odgajatelji mogu koristiti opcionalno (ali nisu obavezne) kod skrbi za dojenčadi odnosno malu djecu kod koje je potrebna pojačana njega koja zahtjeva bliski kontakt te kod koje su učestale različite zarazne bolesti s povišenom temperaturom, kako bi se smanjila učestalost takvih zaraza i posljedično panika zbog možebitne sumnje na COVID-19.

Nošenje rukavica nije preporučljivo, prednost se daje učestalom pranju i dezinficiranju ruku. Svi djelatnici imaju obavezu mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska na posao, te u slučaju povećane tjelesne temperature ne dolaze na posao već se javljaju telefonom ravnatelju i izabranom liječniku obiteljske medicine. Preporučuje se mjerenje temperature bezkontaktnim toplomjerom svim djelatnicima svakodnevno kod dolaska i odlaska s posla, te se utvrđuje imaju li respiratornih simptoma ili znakove drugih zaraznih bolesti. Djeca ne nose zaštitne maske, a i njima roditelji trebaju mjeriti temperaturu svaki dan prije odlaska u ustanovu.

Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi. Treba ih poticati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi. Ne treba dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama. Detaljne upute HZJZ-a pogledajte ovdje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene