Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLAPS U BOLNICAMA

Virus divlja, jedna europska zemlja povukla očajnički potez: Odgađaju dio operacija za srčane i onkološke pacijente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski dužnosnici u petak su objavili kako je započelo odgađanje operacija za neke pacijente koji boluju od karcinoma i za srčane bolesnike kako bi se oslobodio prostor u jedinicama za intenzivnu njegu, uslijed rekordnog vala zaraze koronom.

"Radi s o pacijentima oboljelim od raka koji bi zapravo trebali biti operirani unutar šest tjedana od dijagnoze, a to se neće ispuniti u svim slučajevima. Tu su također srčani bolesnici", rekao je glasnogovornik LCPS-a, nacionalne organizacije zadužene za alociranje bolničkih resursa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROTIVNICI OGORČENI Neredi u Nizozemskoj nakon najave da će zemlja u djelomični lockdown na tri tjedna, policija koristila vodene topove

"Naravno, to je užasno za pacijente", dodao je.

Nacionalni institut za zdravlje (RIVM) objavio je u četvrtak kako je zabilježeno više od 23 tisuće slučajeva u zemlji sa 17,4 milijuna stanovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stroge mjere Naglo im skočile brojke pa uvode djelomični lockdown: Tri tjedna trgovine će raditi kraće, dopuštene samo četiri osobe na okupljanjima

Do sada je najviše slučajeva bilo zabilježeno u prosincu 2020., kada je potvrđeno oko 13 tisuća dnevno zaraženih.

Broj hospitaliziranih i broj COVID pacijenata na intenzivnoj njezi u zemlji s oko 85 posto cijepljenih manji je nego na vrhuncu prvog vala u travnju 2020. S manje od 200 slobodnih kreveta na odjelima za intenzivnu njegu, bolnice pokušavaju povećati kapacitete.

Država je početkom studenog vratila obvezu nošenja maski u trgovinama, dok je prošloga vikenda uvela nove mjere koje uključuju zatvaranje barova i restorana nakon 20 sati.

Parlament je podvojen o prijedlogu premijera Marka Ruttea koji želi ograničiti ulazak u zatvorene javne prostore na osobe s covid potvrdama.

Kritičari ističu da bi takva mjera izazvala društvene podjele i da je diskriminatorna.

Škole su otvorene, a virolozi su u četvrtak predložili produženje božićnih praznika pošto najbrže raste broj djece s koronom. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene