Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Shutterstock/Pixsell

U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno rekordnih više od tisuću i pol novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 21 zaražena osoba umrla je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.


Prema zbirnim podacima ukupno je 1555 novozaraženih, što je apsolutni rekord u jednom danu u toj zemlji od izbijanja epidemije u ožujku, a rekordan je i broj umrlih tijekom 24 sata.

Od ponedjeljka su testirana 3137 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 909 osoba iz Federacije BiH te kod 625 iz Republike Srpske. Još 21 zaražena osoba je s područja distrikta Brčko.

"Zabrinjavajuće je veliki postotatak zaraženih među testiranima", kazao je u utorak novinarima ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković opisujući epidemiološko stanje u tom entitetu kao krajnje ozbiljno.

Najveći gradovi i dalje su najznačajniji izvori širenja zaraze. U Sarajevu je od ponedjeljka potvrđeno 200 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a samo u tom gradu preminulo je sedam zaraženih osoba. U Banjoj Luci zaraza je potvrđena kod još 172 osobe, a u Mostaru kod 86.

Sve veći broj bolnica u BiH suočava se s problemom ogromnog porasta broja zaraženih među medicinskim osobljem.

Županijska bolnica u Zenici u utorak je tako izvijestila kako je gotovo stotinu njihovih liječnika te medicinskih sestara i tehničara pozitivno na koronavirus.

Kizni stožer Federacije BiH naložio je svim bolničkim ustanovama da od utorka prijeđu na tzv. hladni pogon, odnosno da obavljaju samo najnužnije zahvate i tretmane, a da trećinu svojih kapaciteta odmah prenamijene za smještaj osoba oboljelih od COVID-a.

Koronavirus u BiH U BiH više od tisuću novozaraženih, svaki treći testirani pozitivan

Testiranje na koronavirus - 2 Korona pokosila i regiju, padaju novi rekordi: U Srbiji 512 novih slučajeva, u BiH 922

Kizni stožer Federacije BiH naložio je svim bolničkim ustanovama da od utorka prijeđu na tzv. hladni pogon, odnosno da obavljaju samo najnužnije zahvate i tretmane, a da trećinu svojih kapaciteta odmah prenamijene za smještaj osoba oboljelih od COVID-a.

Bolnica u Mostaru još jedan kat pretvara u COVID odjel

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) u Mostaru odlučila je čitav jedan kat ovoga centra pretvoriti u Covid bolnicu s obzirom da je Infektivni odjel već popunjen zbog rasta broja osoba zaraženih koronavirusom u regiji Hercegovine.

"Počelo je pražnjenje petog kata SKB-a Mostar s 80 kreveta. Mi sad imamo više od 60 hospitaliziranih", rekao je u utorak ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić.

U posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru testiranjem je utvrđeno kako je 130 novozaraženih na virus SARS-CoV-2. Najviše ih je iz Mostara, 86 novozaraženih.

U Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar na bolničkom liječenju trenutačno je 66 oboljelih od Covid-19, od kojih je 13 na potpori kisikom. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 14, a otpuštena su 4 pacijenata.

Ravnatelj Kvesić pozvao je građane da se pridržavaju mjera upozoravajući na to kako veliki broj zaraženih upravo dolazi zbog zabava i rada ugostiteljskih objekata do ranih jutarnjih sati.