Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravila i iznimke

Booster dozu u Hrvatskoj je dosada primilo gotovo 290.000 ljudi. No ima i onih kojima ona nije ni potrebna

Aktualno Galerija Cijepljenje booster dozom - 5 Cijepljenje booster dozom - 5 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje booster dozom - 4 Cijepljenje booster dozom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje booster dozom - 3 Cijepljenje booster dozom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje booster dozom - 2 Cijepljenje booster dozom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Cijepljenje booster dozom - 1 Galerija 1/7 >>
Iako Hrvatska i dalje ne briljira po broju cijepljenih osoba u usporedbi s većinom europskih zemalja, od jučer se kod nas booster dozom mogu cijepiti svi stariji od 18 godina, i to već tri mjeseca nakon primarnog cijepljenja. No ima i iznimaka - nekima booster nije ni potreban.

Bez dvojbe, 31-godišnja Barbara danas je primila booster dozu. "Odlučila sam se za treću dozu, pa jeste vidjeli brojeve ljudi koji su zaraženi koronavirusom? Cjepivo je ono - znanstveno dokazano dobra stvar, tako da istraživanje je ono što mi kaže moj doktor, a ne što ja sama istražujem na internetu'', smatra Barbara Benčić Tonković.

Učinilo je to do sada 289.698 osoba. Kod cjepiva Johnson&Johnson koje se prima u jednoj dozi, booster doza preporučuje se dva mjeseca nakon prve doze. U slučaju Pfizera ili Moderne - najmanje nakon tri mjeseca, umjesto dosadašnjih šest mjeseci.

A čime se cijepi? Osobe koje su primile vektorsko cjepivo cijepe se booster dozom Pfizera ili Moderne. Ali oni koji su primili prve dvije doze Pfizera ili Moderne i imali alergijsku reakciju, cijepit će se AstraZenecom. Novost je i preporuka da se boosterom cijepe svi stariji od 18 godina jer imunost opada i kod mladih, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

''Imunost nakon šest mjeseci sve više opada i kod mladih osoba. A osim toga se pojavila i ta omikron varijanta za koju se točno ne zna kakav će biti odgovor na cijepljenje, ali se pretpostavlja ako ima tri doze primjene da je odgovor bolji nego s dvije i da je veća razina zaštite'', ističe Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a za Dnevnik Nove TV.

Neki su zaštićeni i bez booster doze. ''Preboljenje i dvije doze ne zahtijevaju daljnje cijepljenje. Neovisno kad je bilo preboljenje. Ono što se zna je da je bolja kombinacija ako je netko prvo prebolio, a nakon toga cijepljen nego obrnuto'', pojašnjava Pavić Šimetin.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na sjednici Vlade Sjednica vlade Plenković pozvao na booster i prije isteka 6 mjeseci, Beroš otkrio koliko je života spašeno uvođenjem COVID potvrda

Pročitajte i ovo Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 5 VAŽNO UPOZORENJE HZJZ: ''Omikron nije posljednji soj koji će nas zabrinjavati. Cjepiva ostaju najbolja zaštita od svih sojeva novog koronavirusa''

Preboljeli su pa s dvije doze cijepljeni i premijer te ministar zdravstva. ''Broj antitijela mi je iznimno visok i u ovom trenutku mi se ne preporuča booster doza, ali kada struka procijeni nemam nikakvih problema ponovno se cijepiti'', rekao je Vili Beroš.

I mnogima važan podatak - nakon primanja buster doze kovid potvrda za sada vrijedi godinu dana. Nova odluka o trajanju na razini Europske unije bit će donesena sredinom siječnja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene