Obavijesti Video Pretražite Navigacija
popuštanje mjera

Ponovno dopušteni posjeti u domovima za starije i nemoćne: "Majku nisam vidjela više od dva mjeseca..."

Posjeti u domovima za starije - 2
Posjeti u domovima za starije - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Posjeti u domovima za starije - 1 Posjeti u domovima za starije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Posjeti u domovima za starije - 2 Posjeti u domovima za starije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posjeti u domovima za starije - 3 Posjeti u domovima za starije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posjeti u domovima za starije - 4 Posjeti u domovima za starije - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Posjeti u domovima za starije - 5 Galerija 1/5 >>
Slaba točka u svim zemljama su domovi za starije i nemoćne. No, štićenike u Hrvatskoj razveselilo je popuštanje mjera. Od danas se, naime, opet može u posjete, ali uz stroge mjere opreza.

Nakon dva mjeseca opet zajedno. Mjere u domovima su popustile, Snježana je odmah rezervirala svoj termin za posjet majci. Uz fizički razmak.

Pročitajte i ovo Ecija Ojdanić popuštanje mjera Kina, kazališta, koncerti... Što se sve danas otvara? "Ako treba, igrat ćemo dvije predstave u jednom danu, nema predaje!" Izlazak u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 2 još to nije to Nema plesa i razlaz do 23 sata. Pogledajte kako sada izgledaju izlasci dok ugostitelji najavljuju 40.000 otkaza

"Malo se dovikujemo, ali bolje tako, barem smo na sigurnosti“, kaže Snježana Oster.

U dom se može tek nakon dezinfekcije, uz masku, mjerenje temperature i izjavu da ne bolujete od korone. Posjeti su ograničeni, kad god je moguće u vanjskom prostoru, a u sobi smije biti tek jedan posjetitelj.

"Korisnicima koji se ne mogu vertikalizirati i koji ne mogu izaći bit će dozvoljeno da im posjetitelji dođu u sobu, s tim da će biti u pratnji fizioterapeuta, jednostavno potrebno je napraviti razmak između posjeta, dezifincirati prostor", kaže Ljiljana Vrbić, ravnateljica doma za starije Sv. Josip.

Domovi su slabe točke u cijelom svijetu, u Hrvatskoj od 95 preminulih s dijagnozom COVID-19, 42. dolazi iz domova, većina njih iz Splita i Koprivnice. U splitskom domu preminulo je čak 18. korisnika, no i oni su otvorili svoja vrata.

"Dopuštene su posjete od članova obitelji i korisnicima na vrlo organiziran, kontroliran način", kažu u splitskom domu. Pa su se neki radije i danas dovikivali s prozora. Uz pratnju mogu tek u kraće šetnje. Nakon gotovo dva mjeseca izolacije to su jedva dočekali.

"Meni je bilo dosadno, i nije. Čitala sam, kći mi donijela knjige, radila sam ruže. Ruže sam izradila za čitav bor za novu godinu“, kaže Ruža Uvodić, štićenica doma.

Najviše su ih ipak razveselili dolasci djece i unuka. U splitskom domu pogotovo, jer zbog žarišta koronavirusa štićenici su bili i evakuirani.

"Tu je majka koju nisam vidjela više od dva mjeseca, tuga i jad mi je, jedva je čekam vidjeti“, kazala je Darija Milišić iz Splita.

"Da nema mobitel i da nije zdrave glave ne bi mogla ništa s njom, ali ona je s 87 godina prekrasna i ja se rasplačem, a ona mene tješi", kaže Dina Miličević iz Splita.

Neki su zbog izolacije već pomislili da su izgubili svoje bližnje.

"Znate šta je ona mislila? Ona je mislila da sam ja pokopana jer sam ja dolazila 15 dana i davala kese i hranu, poslije 15 dana nisam mogla ni to. A šta ćete to je stariji svit", rekla je posjetiteljica doma.

Stariji i najosjetljiviji svit. Rizična su skupina, i zato popuštanje mjera u domovima za starije ne smije značiti i popuštanje opreza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene