Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još to nije to

Nema plesa i razlaz do 23 sata. Pogledajte kako sada izgledaju izlasci dok ugostitelji najavljuju 40.000 otkaza

Izlazak u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 2
Izlazak u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Subotnja špica u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 1 Subotnja špica u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Subotnja špica u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 2 Subotnja špica u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Subotnja špica u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 3 Subotnja špica u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Foto: DNEVNIK.hr +1 Izlazak u Zagrebu tijekom emidemije koronavirusa - 1 Galerija 1/6 >>
Na granici, negdje između normalnog i novog normalnog, tako je izgledala subotnja špica, prva nakon otvaranja kafića i trgovačkih centara.

Zagrepčani su jedva dočekali izlazak na prvu subotnju špicu nakon dva mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epidemija koronavirusa Azijske zemlje u strahu od drugog vala vraćaju zabrane, Europa popušta mjere: "Sloboda će napokon biti pravilo, a zabrana iznimka" Slika nije dostupna Novo popuštanje mjera Ukida se ograničenje radnog vremena za kafiće i restorane, sada ponovno mogu raditi i nakon 23 sata

"Nije kao nekad, ali hvala Bogu, konačno je oživjelo sve. Evo, iskreno ja uživam“, kaže Gabrijela. No ugostitelji ističu da nije isto kao i prije epidemije.

"Još to nije to to. Nadam se da će se oporaviti da će doći na svoje i oporaviti se. Ali mislim da ove godine - čisto sumnjam“, kaže Petar, voditelj restorana.

Splićane pak ni tmurno vrijeme nije spriječilo da uživaju na rivi, dok su osječki kafići poluprazni. A kako je prvi tjedan popuštanja mjera prošao za ugostitelje s predsjednikom nacionalne udruge ugostitelja Marinom Medakom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Medak je kazao da je prvi tjedan bio loš. Još nema vjenčanja i sličnih svečenosti i događanja pa su ugostitelji u prvom radnom tjednu nakon popuštanja mjera dosegli možda 20 posto od uobičajenog prometa.

"Gubici su ogromni. Svi se spremaju za otkaze, očekuje se val otkaza, ovako se ne može poslovati", kaže Medak i dodaje kako od turizma, koji inače donosi 50 posto prometa, ove godine očekuju možda 25.

"Mi zapošljavamo preko 50.000 radnika, ako turizam bude prepolovljen, a to je onda 25.000 otkaza, a do 40.000 je moguće", najavljuje Medak te ističe da bi se to moglo spriječiti ako se produže mjere države za pomoć barem tri mjeseca.

"Tri godine smo imali najviši PDV, nemoguće je poslovati i izdržati na taj način. Najam je prepolovljen i bitno je da se ta mjera produži još tri mjeseca, a ako bude turističke sezone kao do sada, država neće morati više davati potporu", istaknuo je predsjednik udruge ugostitelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene