Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mjere za božić i novu godinu

Markotić objasnila koje su moguće teške posljedice bolesti COVID-19, Beroš poručio: ''Petak 13. pokazao se kao dobar dan...''

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3056 novih slučajeva zaraze virusom, a preminule su 43 osobe. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 16.746. Na bolničkom je liječenju 1620 pacijenata, od toga je na respiratoru njih 179. U odnosu na jučer to je 18 više.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 78.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 968 preminulo, ukupno su se oporavile 61.264 osobe, od toga 2615 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je 38.585 osoba.

Do danas su ukupno testirane 601.743 osobe, od toga 9417 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih je 16,33 posto.

Pročitajte i ovo Ministar Davor Božinović Najavljen pilot-projekt Najavljeni koncerti i eventi, okupit će cijepljene, testirane i preboljele. Božinović: "Želimo testirati nekoliko stvari" Slika nije dostupna 549 novozaraženih, preminulo 16 osoba Objavljene preporuke za cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, otkriveno što s onima koji odbiju cijepljenje

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak upozorio je da nam je 14-dnevna incidencija visoka - 793,4 na 100.000 ljudi. Najviša je u Varaždinskoj županiji (1623,5), pa u Međimurskoj (1400), a najniža u Istarskoj županiji. ''U donjem smo dijelu Europske unije'', naveo je.

Županijski stožeri tijekom dana javljali su o rušenju novih rekorda.

Aktualno Nikad više preminulih među zaraženima: Od sutra strože mjere u dvije županije i jednom gradu Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 5 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 4 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.HR +2 Stožer civilne zaštite Grada Zagreba Koronavirus Nikad više preminulih među zaraženima: Od sutra strože mjere u dvije županije i jednom gradu 1/8 >>

Za Kolonu sjećanja u Vukovaru ponovio je da se svi sudionici moraju pridržavati mjera i stalno nositi maske, neće biti prodaje hrane i pića na štandovima, a ugostiteljski objekti radit će do 21 sat. Okupljanje je ograničeno na najviše 500, a u Koloni moraju držati razmak i biti u skupinama od najviše 25 ljudi. Misa će biti na otvorenom na groblju, stajaća mjesta moraju biti označena. COVID redari i predstavnici civilne zaštite vodit će računa da se poštuju mjere.

Hoće li mjere u Vukovaru vrijediti i za druge blagdane?

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je odluka donesena predviđajući događaje vezane za tradiciju. ''To je izraz odgovornosti da predviđaš neke događaje, i jučer su neke političke stranke govorile da će ići u Vukovar i bili bismo neodgovorni da nismo to sve uzeli u obzir'', objasnio je šef Nacionalnog stožera. Na pitanje hoće li ovakva pravila vrijediti i u budućim blagdanima, Božinović je rekao da će razmatrati i donositi nove preporuke za Božić i Novu godinu. ''Radi se o blagdanima kad se ljudi okupljaju u krugu obitelji, prijatelja. To je događaj u ovoj epidemiji o kojem posebno moramo voditi računa. Pokazujemo odgovornost jer ne zatvaramo oči'', istaknuo je. 

Capak je ponovio da ima informacije s terena o tome da zaraženi pokušavaju zatajiti kontakte, ali da se nastoji izolirati sve kontakte. Rekao je da je upoznat s time da Zagreb priprema nove mjere, ali da još nisu dobili prijedlog.

O posljedicama bolesti COVID-19

HZJZ je za svoje potrebe nabavio 15 tisuća antigenskih testova, a dosad su potrošili 1700. Ostali će sami morati nabaviti testove.

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da posljedice bolesti COVID-19 mogu biti znatno oštećenje tkiva nakon teške upale pluća. Može dovesti do fibroze pluća, što može biti ozbiljno stanje. ''Nitko se ne smije opustiti i misliti - meni neće ništa biti'', zaključila je.

Capak je rekao da se hrvatska strategija bitno razlikuje od švedske jer kod nas načelno nikad nije bilo stjecanje kolektivnog imuniteta. Kod nas je, naglašava, u fokusu maksimalna zaštita vulnerabilnih skupina.

''Oni su u startu imali velik broj smrti kod starijih osoba, ušao im je virus u domove. Naša se strategija bitno razlikuje'', podsjetio je ravnatelj HZJZ-a. Naglašava da Hrvatska donosi balansirane mjere horizontalno, a županije mogu donositi i strože mjere.

Kapaciteti bolnica

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je pitanje svih pitanja opterećenje zdravstvenog sustava. Navodi da je u stalnoj komunikaciji s regionalnim koordinatorima i da trenutačni kapaciteti još nisu popunjeni. Kapaciteti u KBC-u Rijeka su na 56 posto, Split 83 posto, ali kaže da ondje postoji mogućnost širenja. Osijek je na 80 posto. U KB-u Dubrava smo na 35,8 posto, a u uporabi je pola od 78 respiratora. ''I sata u sat analiziramo potrebe i prilagođavamo se'', istaknuo je. ''Petak 13. pokazao se kao dobar dan jer od jutros radi pozivni centar za onkološke bolesnike'', ocijenio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene