Obavijesti Pretražite Navigacija
3056 NOVIH SLUČAJEVA

Nikad više preminulih među zaraženima: Od sutra strože mjere u dvije županije i jednom gradu

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 5 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 4 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.HR +3 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1 Galerija
U posljednja 24 sata zabilježeno je 3056 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su 43 osobe.

* U petak imamo 3056 novih slučajeva zaraze

* Preminule su 43 osobe, što je rekordan broj umrlih

* Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 16.746

* 1620 pacijenata je na bolničkom liječenju

* Na respiratoru je 179 pacijenata

* Zagrebački stožer najavio uvođenje novih strožih mjera idući tjedan

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:59 Nacionalni stožer donio je danas tri nove odluke koje se tiču Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.

U Bjelovaru se od subote na snagu stupaju nužne epidemiološke mjere pa se do 27. studenog odgađaju sve društvene i javne maifestacije u zatvorenim prostorima, obustavlja se korištenje društvenih domova za okupljanja, maske su obvezne u svim zatvorenim prostorima. Preporuka je i da se privatna ukupljanja ne održavaju, a ako da da se ograniče na članove najviše dva kućanstva. Ugostiteljski objekti smiju raditi do 22 sata. Više OVDJE

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabranjuju se posjete korisnicima domova za starije kao i njihov izlazak iz kruga objekta. Više OVDJE

Dopunjena je odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Međimurske županije pa ugostiteljski objekti do kraja mjeseca smiju raditi do 22 sata, osim ako se u njima održava svadbena svečanost. Više OVDJE

14:36 U Zagrebu su potvrđena 653 nova slučaja zaraze koronavirusom, podaci su Nacionalnog stožera za Grad Zagreb. Brojka od 653 objavljena je na Twitter stranici koronavirus.hr. Lokalni stožer izvijestio je o 479 novozaraženih. 

14:13 Stožer Bjelovarsko-bilogorske županije zabranio je kićenje bora s maskicama, javlja Klikni.hr.  Naime, Gradski muzej u Bjelovaru pozvao je građane da doniraju zaštitne maske, kako bi se njima okitio bor u gradu. No, lokalni stožer sve je stopirao.

"Bojimo se da bi se na taj način ljudima mogla poslati kriva poruka, da je maska ukras, a ne zaštitno sredstvo. U ovo vrijeme, kada su i protesti protiv rada Stožera, bilo bi dvolično da Stožer dozvoli da se maskice vješaju po boru. Medicinskih maski sada ima, ali može ih nestati", kaže načelnica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec.

14:03 U Zagrebačkoj županiji oboljelo je 237 osoba, a ozdravilo je njih 179, priopćeno je u petak iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. U gradovima najviše bilježi Samobor (33), Velika Gorica (28), Zaprešić (22) Sveta Nedelja (16) i Jastrebarsko (15).

13:57 Na području Zadarske županije potvrđeno je rekordnih 75 novozaraženih osoba u jednom danu, a ukupno je 760 aktivnih slučajeva zaraze. Najviše je novooboljelih s područja Zadra - 38, zatim iz Benkovca osam, po tri su osobe iz Biograda, Bibinja, Pakoštana i Posedarja, po dvije iz Nina, Privlake, Ražanca, Sukošana i Vrsa te po jedna u Pagu, Jasenicama, Lišanima Ostrovičkim, Preku, Sv. Filipu i Jakovu, Škabrnji i Tkonu. Jučer je testirano 265 uzoraka.

U Općoj bolnici u Zadru su 34 bolesnika, od kojih je četvero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biograd na Moru na liječenju je osmero pacijenata.

13:51 Šibensko-kninska županija ima 77 novooboljelih. Nacionalni stožer prihvatio je strože mjere koje su u Šibensko-kninskoj županiji na snazi od jučer do 30. studenoga. "Situacija je danas teža i lošija nego svih ovih dana. Imamo 336 aktivnih slučajeva i te velike brojke opravdavaju nove mjere", rekao je načelnik Stožera Nikola Blažević.

Ponovio je da strože mjere zabranjuju sve javne događaje i okupljanje više od 30 osoba na jednom mjestu. To ne vrijedi za sportska natjecanja. Ugostiteljski objekti mogu raditi do 22 sata. 

13:27 U Ličko-senjskoj županiji potvrđeno je 30 novooboljelih, a dvije su osobe umrle, obje u riječkome KBC-u, 51-godišnjakinja iz Otočca i 77-godišnjak iz Gospića. Žena je bolovala od dijabetesa.

Od novooboljelih osoba u Ličko-senjskoj županiji 12 ih je iz Gospića, šest iz Senja, po tri iz Otočca i Novalje, po dvije su iz Brinja i Korenice, jedna iz Perušića i jedna iz Doma za starije i nemoćne u Gospiću.

13:00 U Varaždinskoj županiji zabilježeno je 278 novih slučajeva zaraze, a umrle su tri starije osobe koje su bolovale i od drugih teških popratnih bolesti. Od četvrtka je testirano ukupno 665 uzoraka. Među uzetim brisevima simptomatskih pacijenata pozitivna su 252 od testiranih 479 uzoraka, odnosno 53 posto.

U posljednja 24 sata broj osoba na liječenju povećao se za 11. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju su 152 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 75 osoba na različitim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 34 pacijenta su u Klenovniku, a 28 u Novom Marofu.

U posljednjih tjedan dana broj novih slučajeva u Varaždinskoj županiji iznosi ukupno 1525 što i dalje daje visoku sedmodnevnu pojavnost od 900 zaraženih na 100.000 stanovnika.

11:53 Ukupan broj potencijalno oporavljenih/ozdravljenih u Gradu Zagrebu je 15.952, što je 577 više nego jučer, priopćeno je iz NZJZ-a Andrija Štampar. 

11:44 U Međimurskoj županiji su134 novozaražena, uzeta su nova 383 uzorka, čime se nastavlja trend velikog broja testiranja. U protekla 24 sata oporavilo se 175 ljudi. Danas je više oporavljenih nego pozitivnih slučajeva. 

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 81 pacijent, od toga je njih 14 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno šest pacijenata. Na respiratoru se nalazi devet pacijenata. U protekla 24 sata evidentirane su četiri preminule COVID pozitivne osobe, žene u dobi od 92 i 79 godina te muškarci od 70 i 57 godina. Svi su imali brojne dodatne kronične bolesti.

11:20 Od ukupno 1142 obrađena testa danas je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 436 pozitivnih. Od ukupnog broja novooboljelih 211 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2500 ljudi nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 122 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split, a 11 ih je na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminulo je šest osoba; tri muškarca u dobi od 88, 64, 48 godina i tri žene u dobi od 81, 73 i 79 godina. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju. 

11:02 Osječko-baranjska županija ima 173 nova slučaja zaraze. U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo testirana su ukupno 483 uzorka. Od toga se 402 odnose na građane s područja Osječko-baranjske županije, među kojima su 173 bila pozitivna na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 40 naselja Osječko-baranjske županije. Najviše ih je na području gradova Osijek (88) i Đakovo (20). Slijede gradovi Valpovo (10) i Belišće (9), općina Čepin (8), gradovi Donji Miholjac (5) i Našice (5), općine Antunovac (4) i Viškovci (3), a po dvije su osobe s područja grada Beli Manastir te općina Darda, Feričanci, Petrijevci i Punitovci. Po jedna novopozitivna osoba je s područja općina Bilje, Čeminac, Draž, Drenje, Erdut, Ernestinovo, Magadenovac, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci i Vladislavci.

Na bolničkom liječenju nalaze se ukupno 182 osobe oboljele od COVID-19, i to 145 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 27 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenata s tim oboljenjem.

U posljednja 24 sata preminulo je dvoje oboljelih od COVID-19. U Respiracijskom centru KBC-u Osijek preminuo je muškarac iz Dalja, rođen 1939. godine, a u Općoj županijskoj bolnici Našice žena iz Koške, rođena 1934. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali i druga oboljenja.

11:02  U posljednja 24 sata u Gradu Zagrebu je 479 novozaraženih. "Brojke su takve kakve jesu. Nema velikih povećanja, ali nismo zadovoljni. Više od 35 posto svih testiranih je zaraženo", rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a Andrija Štampar. Preminulo je četvero korisnika staračkih domova, dodao je. U Zagrebu su trenutačno 3472 aktivna slučaja. "Sustav funkcionira otežano", rekao je Vjekoslav Jeleč.

Kazao je da o novim mjerama u Gradu Zagrebu imaju svakodnevne sastanke i razgovore. "Razmatrali smo mogućnost masovnog testiranja. Idući tjedan imat ćemo tematsku presicu vezanu za to. Ne bih u ovom trenutku više o tome, situacija nije dobra, ali ponudit ćemo nova rješenja", kazao je Jeleč. 

O novim mjerama za Grad Zagreb mogli bismo saznati u ponedjeljak. Naime, za ponedjeljak je najavljen sastanak u Ministarstvu zdravstva o uvođenju novih mjera. 

"Potrebno nam je još neko vrijeme. O tome razgovaramo svaki dan. U ponedjeljak ćemo ponovo imati sastanak. Vikend nam je jako bitan da vidimo stanje", rečeno je na konferenciji za novinare. 

11:01 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 21 osobi iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, četiri iz Blata, tri iz Vele Luke, dvije iz Konavala, dvije iz Župe dubrovačke te po jednoj iz Ploča, Slivnog i Trpnja. Ukupno su zaražene 24 osobe muškog spola, 26 osoba ženskog spola, a za njih 25 utvrđena je epidemiološka veza.

Izliječene su 33 osobe: 11 iz Dubrovnika, sedam iz Metkovića, pet iz Župe dubrovačke, tri iz Ploča, dvije iz Konavala i s Mljeta, jedna iz Dubrovačkog primorja i Opuzena te jedna koja nema prebivalište na području županije.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirana je 51 osoba pozitivna na koronavirus. Deset bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, šest ih je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, četiri su na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 187 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 21.912 uzoraka.

10:52 U posljednja 24 sata zabilježeno je 3056 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16746. Među njima je 1620 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 179 pacijenata. Preminule su 43 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 78.978 ljudi zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 968 preminulo, ukupno su se oporavile 61.264 osobe, od toga 2615 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 38.585 ljudi. Do danas su ukupno testirane 601.743 osobe, od toga 9417 u posljednja 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije donio je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje gradova Sinja, Trilja i Vrlike te općina Dicmo, Otok i Hrvace.

10:37 Karlovačka županija ima 68 novih slučajeva zaraze (240 testiranih), od čega su njih devet korisnici ustanove u sustavu socijalne skrbi. Od ostalih 59 oboljelih s područja grada Karlovca je 18 osoba, iz Duge Rese i Ogulina po 11, četiri iz Slunja, tri iz Ribnika, po dva su nova slučaja zabilježena u Josipdolu, Plaškom i Tounju, a po jedan u Ozlju, Bosiljevu, Cetingradu, Generalskom Stolu, Netretiću i Vojniću. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1850 osoba. U samoizolaciji se nalazi 777 ljudi.

U OB-u Karlovac na bolničkom liječenju nalazi se 47 COVID pozitivnih pacijenata, devet je novoprimljenih mlađe životne dobi. Četiri pacijenta nalaze se na respiratoru, a petero ih je na visokom protoku kisika.

Preminule su dvije žene u dobi od 87 i 84 godine. U karlovačku bolnicu jučer je zaprimljeno devet inficiranih osoba mlađe životne dobi. 

10:10 "I danas je veliki broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj - 3056", izjavio je ministar Vili Beroš.

Ministar je nakon sjednice Vlade komentirao najavu novih mjera za Zagreb i Kolonu sjećanja u Vukovaru. "Idem sada na sastanak u Ministarstvo zdravstva, o svim se mjerama razgovara. Legitimno je razmatrati sve mjere koje će polučiti najbolje rezultate. Mjere koje sada postoje, kad bismo ih se pridržavali, bile bi dostatne", smatra Beroš.

O Koloni sjećanja kaže: "Svaki događaj koji okuplja veći broj ljudi može uzrokovati povećani broj zaraženih. Zato je bitno da se pridržavamo donesenih epidemioloških okvira. Potrebna je odgovornost svih nas i onih koji žele doći u Vukovar", kazao je ministar.

9:57 Brodsko-posavska županija ima 137 novih slučajeva zaraze
(potvrđene PCR uređajem) te 3 vjerojatno pozitivne osobe (pozitivne antigenskim testiranjem). To je do sada najveći broj zaraženih u 24-satnom razdoblju u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije.

Broj zaraženih  prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (47), grad Nova Gradiška (9), općina Sibinj (7), općine Cernik i Davor (po 6), općine Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba i Klakar (po 5), općine Nova Kapela i Oprisavci (po 4), općine Dragalić, Oriovac, Sikirevci, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 3), općine Bebrina, Okučani i Rešetari (po 2), općine Brodski Stupnik, Gundinci, Slavonski Šamac i Velika Kopanica (po 1) te tri osobe s prebivalištem u drugim županijama. Za preostali dio pozitivnih epidemiološka je obrada u
tijeku.

9:38 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 53 nove pozitivne osobe (11 iz Vinkovaca, šest iz Vukovara, po četiri iz Županje i Soljana, po tri iz Bošnjaka i Vođinaca, po dvije iz Cerne, Gradišta, Markušice, Nuštra, Posavskih Podgajaca i Vrbanje te po jedna iz Babine Grede, Gunje, Ivankova, Komletinaca, Lovasa, Novih Jankovaca, Pačetina, Strošinaca, Šiškovaca i Tovarnika). Preminule su tri osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih je 3010, od toga je 2416 izliječeno, a ukupno su preminulo 43 osobe. Trenutačno je u županiji 56 hospitaliziranih zbog bolesti. 

U samoizolaciji je 1067 ljudi. Od ukupnog broja pozitivnih u županiji je pozitivno 65 radnika iz sustava zdravstva (17 liječnika, 25 medicinskih sestara/tehničara, 12 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 43 radnika (8 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 7 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 23 nastavnika i 49 učenika. U samoizolaciji se nalazi 71 nastavnik i 486 učenika.

9:34 U Koprivničko-križevačkoj županiji su 83 nova slučaja bolesti COVID-19. Trenutačno je aktivno 346 slučajeva bolesti COVID-19, 45 ih je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 31 osoba. U OB-u Koprivnica preminula je osoba starije životne dobi pozitivna na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 1219 slučajeva bolesti COVID-19.

9:29 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena su 84 nova slučaja zaraze. 54 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, šest ih je iz Hercegovca, po četiri iz Čazme, Grubišnog Polja i Daruvara, po dvije iz Garešnice, Bereka i Štefanja, a po jedna iz općina Veliko Trojstvo, Severin, Kapela, Nova Rača, Ivanska i Sirač.

Od novooboljelih njih devet zaposlenici su Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, točnije mikrobiološkog laboratorija, tako da laboratorij dijagnostiku sada obavljala samo za hitne slučajeve narednih deset dana, nakon čega se očekuje uobičajen rad laboratorija.

Dvije novozaražene osobe iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo imaju prebivalište izvan županije, pa ne ulaze u broj novih slučajeva zaraze na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutačno je na liječenju 27 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru.

9:28 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 399 uzoraka brisova na COVID-19. Potvrđeno je 75 novozaraženih. Za 59 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod pet njih epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (2), Čakovec (1), Podravina (1), Italija (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 11 osoba. Izliječeno je 65 ljudi.

9:23 "Danas ćemo opet imati više od 3000 zaraženih", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Više o tome OVDJE. 

9:19 "Na Zavodu je obrađeno 1193 uzorka, a pozitivnih je bilo 479, rekao nam je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar". Brojke će danas biti oko 600, rekao nam je. 

9:02 U Primorsko-goranskoj županiji ima 212 novooboljelih i 139 je osoba ozdravilo. Ukupno je 1415 aktivnih slučajeva COViD-19 bolesti na području županije. Testirano je ukupno 748 ljudi.

Udio starijih u ukupnom broju zaraženih među starijom populacijom ne pokazuje znatniji trend rasta i danas i iznosi 16 %, informiraju epidemiolozi.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, trenutačno je u bolnici 81 pacijent koji se liječi od bolesti COVID-19, od toga ih je osam na respiratoru, a i danas su preminule četiri osobe, od kojih su dvije iz Ličko-senjske županije.

8:54 S radom počinje rad pozivni centar u Ministarstvu zdravstva za pružanje informacija onkološkim bolesnicima vezano uz osiguranje njihovog liječenja u bolničkim zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19, te svim ostalim pacijentima koji su imali zakazane termine u KB Dubrava.

Pozivni centar bit će poveznica pacijenata s koordinatorima u bolnicama i HZZO-u. Telefonski broj pozivnog centra je 01 4607 699.

8:43 Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite održat će se u 11 sati.

8:27 Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić i ravnatelj HZJZ-a Kruno Capak obavili su jučer testiranje na koronavirus. Nalaz im je negativan.

8:23 U Sisačko-moslavačkoj županiji danas su 74 novooboljele osobe. Riječ je o 48 novih slučajeva zaraze s područja grada Siska, po šest u Lekeniku i Sunji, četiri u Kutini, tri u Petrinji, po dva u Dvoru, Popovači i Novskoj te jedan u Hrvatskoj Dubici. 

8:14 Požeško-slavonska županija ima 37 novozaraženih. Trenutačno je aktivno 249 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 229 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 20 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 628 ljudi, a ukupno ih je testirano 14.583. Na posljednjem testiranju obrađeno je 99 uzoraka, od kojih je 37 pozitivnih. 

8:10 Očekuje se da će Grad Zagreb danas uvesti nove mjere. "Treba naglasiti da se intenzivno prate trendovi, odnosno kretanje broja oboljelih. Pratimo i na tjednoj bazi. Uspoređujući podatke ovog tjedna s prošlim, svakako će se do kraja tjedna donijeti neke mjere, do petka ćemo imati neke nove informacije", rekla je u srijedu zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić.

7:10 U četvrtak je u Hrvatskoj bilo najviše novozaraženih u jednom danu dosad, čak 3082. Od toga je 705 u Gradu Zagrebu, a Hrvatska vojska je u četvrtak postavila dodatnih 30 kreveta u zagrebački KB Dubrava, koji je COVID-19 centar za smještaj oboljelih, priopćio je MORH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene