Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema preminulih

Opet srušen crni rekord! U Hrvatskoj čak 358 novozaraženih: Od ponoći stroge mjere u SDŽ-u, hoće li biti potpunog lockdowna?

Opet je srušen crni rekor. Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj čak 358 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U posljednja 24 sata imamo čak 358 novozaraženih. Deset je pacijenata na respiratoru, nema preminulih. Najveći je porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslali dopis Stožeru i Vladi Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Vili Beroš 1407 oboljelih 64 novooboljele osobe, preminuo bolesnik u KB-u Dubrava, Beroš o Splitu: ''Dva su moguća scenarija...''

Ministar Vili Beroš rekao je da su u Splitu detektirana nova žarišta - teretane, fitness-centri, restoran, dva doma za starije.

Od ponoći mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da su potvrdili mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju koje stupaju na snagu u ponoć. Koje su to mjere, pogledajte ovdje.

Na pitanje kako to da se zatvaraju teretane, a kafići i dalje rade i održavaju se misna slavlja, Božinović je rekao da moraju vjerovati procjeni lokalnog stožera i da će mjere biti na snazi 14 dana.

''Ako ima argumenata da se nešto izdvoji u smislu neprimjene mjera, mi smo i za to otvoreni'', istaknuo je. Naglasio je da se ne razmišlja o potpunom lockdownu Splitsko-dalmatinske županije, a uvjeren je da do toga neće doći.

Beroš o Nini Badrić

Za najavljeni prosvjed protiv Stožera rekao je da je to demokracija. ''To je naša sudbina i način života. Postoje građani koji zagovaraju restrikcije i oni koji su protiv, a mi smo tu da balansiramo'', poručio je.

Ministar Beroš pozvao je sve da se pridržavaju mjera i priznao da je pogriješio kad se na godišnjem fotografirao s Ninom Badrić.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da je zadnjih dana povećan broj prijema bolesnika te da je kod jednog dijela teži oblik bolesti. ''Uvijek treba biti oprezan, učiniti sve da se ne zarazimo. Prosjek je prosjek, postotak je postotak, ali život je to, treba biti odgovoran'', rekla je. U Klinici je trenutačno 47 bolesnika, prosječna dob im je 65 godina, a raspon se kreće od 25 do 90 i nešto godina.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da su angažirali vojne epidemiologe, a uzimat će i završene doktore medicine i druge zdravstvene djelatnike koji im mogu pomoći. Za izraelske maske koje navodno ubijaju koronu rekao je da nemaju dokumentaciju za proizvod kako bi ga mogli preporučiti. ''Ne preporučujem zasad da se te maske nabavljaju, ali ako dobijemo certifikat, preporučit ćemo'', rekao je.

Virus u dva doma za starije u Splitu

Beroš je potvrdio da su 24 djelatnika u Varaždinskoj bolnici u samoizolaciji zbog pacijenta koji je bio zaražen. Rekao je da su u Splitu dva doma za starije detektirana kao izvor zaraze. Dio korisnika smješten je u KBC-u Split. Rekao je da se postupa, ali nije želio reći u kojim je to domovima. Potvrdio je da će se svima koji su zaraženi koronavirusom na radnom mjestu to priznati kao profesionalna bolest

U posljednjem tjednom izvješću HZJZ-a navedeno je da je nepoznat izvor zaraze za 58 posto slučajeva, a Capak je rekao da on nema taj podatak, ali da se u većini slučajeva slika sklopi. Kaže da je nemoguće da je takav broj te da će ispitati situaciju.

Vezano za maturalna putovanja Capak je ponovio da se ona ne preporučuju, ali da nije u njihovoj ingerenciji da to zabranjuju. ''Ako se moraju organizirati, onda neka budu jednodnevna'', rekao je.

Za adaptaciju djeteta u vrtić rekao je da su stručnjaci ocijenili da je najbolje da ona traje 15 minuta.

''Razgovarao sam s premijerom o aktualnoj situaciji i o mjerama koje lokalni stožer namjerava poduzeti'', rekao je Beroš i odbio odgovoriti razgovara li i inače na spikerfon. Kaže da druge teme nisu tema presica stožera.

U utorak smo imali 219 novih slučajeva, a ministar Vili Beroš najavio je ranije da će današnje brojke biti lošije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji čak je 138 novozaraženih, pa su zatražili uvođenje niz mjera već od ponoći, što je Stožer i potvrdio. U Zagrebu je 67 novozaraženih. Kakva je situacija po drugim županijama, pratimo ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene