Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o propusnicama idući tjedan

Još dvije preminule osobe: Sedam novooboljelih, ukupno 2119 zaraženih koronavirusom

Alemka Markotić
Alemka Markotić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Trut Galerija 1/3 >>
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o pandemiji koronavirusa. Preminule su još dvije osobe, a novooboljelih je sedam.

U posljednja 24 sata imamo sedam novooboljelih, ukupno je u Hrvatskoj zaraženo 2119 ljudi. Još su dvije osobe preminule u bolnici u Koprivnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukupno 2213 zaraženih U Hrvatskoj šest novih slučajeva zaraze, preminule još tri osobe. Capak: ''Pronađeni su svi putnici s leta iz Frankfurta, određena im je samoizolacija'' Alemka Markotić 11 novozaraženih, ukupno 2207 Alemka Markotić odgovorila na pitanje jesu li i danas oni koji krše samoizolaciju – bioteroristi

"Riječ je o dvije muške osobe, rođene 1924. i 1932. godine, koje su imale kronične bolesti i nisu bile na intenzivnoj ventilaciji", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da je ukupan broj preminulih 85.

Izvijestio je da je Komora primalja na YouTube kanalu pokrenula tečajeve za trudnice.

Idućeg tjedna odluka o e-propusnicama

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut ocijenio je da su propusnice pomogle smanjenju širenja koronavirusa, a da će se idući tjedan razmatrati ''hoće li se propusnice ostaviti ovako, hoće li se proširiti na određena područja ili se možda potpuno ukinuti''.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je kako će izgledati odlazak na more. ''Treba paziti na razmak, ali neće se čekati na red za uzlazak u more'', rekao je. Kaže da će sve biti isto kao prije, samo neće biti ručnik do ručnika i ležaljka do ležaljke. Rekao je da su serološka ispitivanja počela, a najavio je da ćemo za oko tjedan dana imati rezultate koliko je građana prokuženo.

Hoće li Hrvatska tražiti nultog pacijenta?

Nakon vijesti da se nulti pacijent u Francuskoj zarazio još u prosincu, profesorica Alemka Markotić rekla je da čuvaju masu uzoraka od prijašnjih bolesnika. ''Iz banke seruma uzmete serume i testirate unatrag bolesnike koji su imali respiratorne simptome upale pluća u studenom i prosincu'', objasnila je. Rekla je da bi to bio važan odgovor za zemlje poput Italije i Španjolske da vide je li se virus ranije pojavio. ''U Hrvatskoj očekujem da se možda koji pozitivan pojavi, ali ne u većoj mjeri, jer bismo sad imali težu situaciju'', rekla je.

Za nacionalne parkove koji se otvaraju od idućeg tjedna Capak je najavio da će do petka pripremiti epidemiološke upute.

Tko će se sve testirati?

Jučer je zaražena osoba primljena u bolnicu u Koprivnicu pa su oni koji su se bavili pacijentom stavljeni u samoizolaciju jer, kako je rekao Capak, nisu koristili odgovarajuću opremu. Na pitanje hoće li testirati sve koji se primaju u bolnicu, rekao je da postojeći kapaciteti ne bi to mogli podnijeti. Na sastanku će dogovoriti koji su prioriteti.

Za teretane je rekao da će se otvoriti ''vrlo brzo''.

Za slučaj u KBC-u Split gdje je pacijent razvio simptome, a onda i testiran pozitivno, a nije testiran prije operacije, Beroš je objasnio da je on bio u bolnici već dva tjedna ranije, a nije imao simptoma. Kaže da bi trebalo testirati sve pacijente koji idu na operaciju tijekom koje se oslobađa velika količina aerosola.

''Moguće je održavati koncerte na otvorenom, ali za to treba dozvola stožera jer je još na snazi zabrana okupljanja'', rekao je Capak i objasnio da smo to vidjeli i u svijetu. Publika je imala razmak, a glazbenici maske.

O Božinovićevoj izjavi

Ministar Beroš osvrnuo se na izjavu kolege Davora Božinovića da u slučaju drugog vala možda neće trebati uvoditi restrikcije, nego samo držati distancu. ''Pretpostavljam da je mislio da ćemo do jeseni imati neke novije metode sprečavanja transmisije virusa, a možda i lijek. Možda ćemo imati novo moćno oružje za borbu protiv koronavirusa, pa karantenizacija neće biti potrebna'', pokušao je objasniti Capak.

Što se tiče izbora, Capak je rekao da nitko ne može znati hoće li i kakav biti drugi val najesen. ''Trenutačno imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi i svijetu i nadam se da će se produžiti. Hoće li izbori biti ili ne, ja vam to ne mogu odgovoriti. Ne znam kako se organiziraju izbori'', zaključio je.

Tijekom dana lokalni stožeri objavljuju informacije o stanju po županijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene