Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o nekoliko potresa koji su pogodili Zagreb sinoć i tijekom noći i ponovio da je sve to očekivano.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da od jučer u 16 sati imamo 36 novozaraženih, što je ukupno 418 bolesnika. Deset ih je na respiratoru, a većina su kronični bolesnici.

Vezani članci Testiranje, ilustracija Preminula jedna osoba: Pogledajte koliko je danas novozaraženih u Hrvatskoj Sjeverna Koreja mobilizira vojsku zbog pandemije Eksplozija korone u najzatvorenijoj zemlji na svijetu: Mobilizirana vojska i 11.000 zdravstvenih djelatnika

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je ukupno više od 2 tisuće kontakata, 20 tisuća u samoizolaciji. 12 posto je pozitivnih od ukupno svih testiranih. 15 bolničkih liječnika je zaraženo, 1 liječnik obiteljske medicine. Rekao je da u Osijeku imaju dva žarišta, a nažalost ima i liječnika koji su zaraženi.

Zaraženi hrvatski vojnici u Litvi

General Boris Zdilar izvijestio je da su zaražena tri hrvatska vojnika u Litvi. Kaže da imaju blaže simptome i da nemaju komplikacija. Još je 39 pripadnika stavljeno u samoizolaciju. Za jednog se čekaju rezultati.

Božinović je rekao da će zračne luke ostaviti otvorene zbog nužnih letova, ali da će se komercijalni letovi ukinuti. Za gužve u ZET-ovim autobusima rekao je da je razgovarao s dogradonačelnicom Zagreba i da misli da je danas stanje bolje. ''Treba organizirati da u prve jutarnje linije može ući samo medicinsko osoblje, policija i druge hitne službe koje prve trebaju doći na posao'', rekao je.

O situaciji na Murteru i ulasku stranaca u RH

Capak je rekao da su dobili informaciju da je na Murteru osam zaraženih i 30 ljudi s temperaturom. ''Odobrit ćemo svaku mjeru koju odredi lokalni epidemiolog'', rekao je Capak. Kaže da je, dok se situacija ne razriješi, najbolje da se sve zatvori i da nema izlaza.

Božinović je rekao da u posljednjih tjedan dana nije bilo nikakvog ulaza stranaca u Hrvatsku, osim onih koji su u tranzitu. Za strance koji su u Hrvatskoj kaže da njihove države trebaju organizirati povratak. ''Mi ćemo učiniti sve za transfer stranih državljana da se organizirano vrate u svoje zemlje'', zaključio je Božinović.

Naljutio se inače smireni ministar Beroš

Capak je izvijestio i da se radi na tome da se što prije osigura oprema za sve medicinsko osoblje, osobito ono koje uzima brisove.

Na pitanje o zaštitnoj opremi, ministar zdravstva prilično se naljutio. Kaže da ga kao čovjeka ljute pojedinci koji prenaglašavaju to pitanje i zlonamjerno prikazuju stanje na terenu. ''U svakom ratu postoje petokolonaši... Neki su liječnici namjerno skrivali zaštitnu opremu kako bi prikazali da je loše stanje'', rekao je. Priznao je da situacija nije optimalna, ali da Vlada čini sve da svima osigura sve. Ponovio je da onkološki bolesnici nastavljaju s liječenjem. ''Oni koji nam bacaju klipove nisu nikada uspjeli, pa neće ni sada'', zaključio je vidno ljutiti ministar Beroš.

''Istina se mora detektirati'', rekao je za slučaj muškarca koji je preminuo u Istri. Rekao je da bismo danas u 16 sati trebali znati od čega je preminuo.

''Ne smijemo se opustiti u borbi protiv neprijatelja''

Na presici Stožera postavljena je barijera između članova stožera i novinara, a Capak je pozvao sve koji mogu da naprave barijere. ''Ako nekoga od nas izgubite, trebat će naći nekoga tko će nas zamijeniti'', poručio je.

Ministar Božinović na kraju je rekao da mjere daju dobre rezultate. ''Ne smijemo se opustiti u borbi protiv neprijatelja'', rekao je Božinović, kojeg je na to ponukala vijest iz Kine da se pojavljuju novozaraženi nakon što su smanjene mjere. Rekao je da ćemo se morati pridržavati uputa epidemiologa ne samo u idućih nekoliko tjedana nego i puno duže. ''Upute moraju biti nulti zakon za ubuduće'' rekao je. Ponovio je da mjere nisu teške. ''Moramo se naučiti svi skupa da je jedini način da se širenje virusa zaustavi poštivanje ovakvog režima života'', rekao je.

Capak je najavio da će se potruditi danas napraviti detaljne upute za građane o ambalaži, izuvanju cipela i slično.

Ministar Beroš na kraju je rekao da trebamo biti racionalni, dobronamjerni i konstruktivni. ''Mi smo optimisti i nadamo se da će epidemija jenjavati, ali ne želimo biti nepripremljeni'', zaključio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju