Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Odlučujmo zajedno"

Zastupnici Mosta objavili broj prikupljenih potpisa. Petrov: "Ovo je pobjeda građana"

Aktualno Galerija Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr +0 Nino Raspudić i Nikola Grmoja Galerija 1/2 >>
Zastupnici Mosta u ponedjeljak su u Hrvatski sabor donijeli 82 kutije s potpisima koje su prikupili za svoje dvije referendumske inicijative "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije". Tvrde da ih imaju dovoljno.

Predsjednik Mosta Božo Petrov kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak kako su mostovci u Hrvatski sabor donijeli potpise potrebne za dvije referendumske inicijative.

"Mislim da je time sasvim jasna poruka poslana Vladi, pa i Ustavnome sudu - ljudi očekuju referendum. Inzistiram i molim Vladu da što prije prebroji potpise", kazao je Petrov i zahvalio svim volonterima, kao i građanima koji su se potpisali.

"Ovo je pobjeda građana", rekao je Petrov.

Nino Raspudić je kazao kako su u inicijativu krenuli nakon članka u Lancetu u kojem je bilo navedeno da i cijepljeni prenose zarazu.

"Nitko nas nije slušao, a vidimo što se dogodilo u zemljama u kojima su također uvedene COVID potvrde", rekao je Raspudić te dodao kako će doći vrijeme kad će se analizirati svačije nakane.

"Doći će vrijeme kad će se mnogi zasramiti, a i neki mediji koji su pisali o ovoj inicijativi", poručio je.

Nikola Grmoja kazao je kako ovo nije politička, nego moralna pobjeda svih koji su bili dio te inicijative.

Marija Selak Raspudić dodala je kako se još besmislenije mjere, koje su bile najavljene s početkom 4. siječnja, ipak nisu realizirale.

"Trenutno smo svjedoci velikog broja zaraženih u Hrvatskoj. Zbog činjenice da su još uvijek na snazi COVID potvrde, građani trenutno koji ne mogu ostvariti svoja ljudska prava bez COVID potvrda hrle u ordinacije na testiranje i troše velike količine novca da bi dokazali da su negativni", kazala je Selak Raspudić te zaključila kako, s druge strane, cijepljeni prenose virus COVID-19, što sve skupa opterećuje zdravstveni sustav.

"Prestanimo opterećivati zdravstveni sustav, neka građani kod kuće odboluju i ukinimo COVID-potvrde", poručila je Selak Raspudić.

Na pitanje očekuje li da bi moglo doći do ukidanja COVID potvrda i prije ukidanja referenduma, Selak Raspudić je odgovorila potvrdno. Pojasnila je kako će se zalagati da se ovakav nezakonit način uvođenja potvrda što prije dogodi.

Hrvatska nema ekonomske mogućnosti kompenzirati građanima mjere lockdowna.

"Mi smo se zalagali za liberalne mjere. Ono što se dogodilo je da su stihijski uvedene mjere. Po tramvajima se vozimo stisnuti kao srdele, a onda se svi testiramo. Nismo se mi borili protiv mjera, nego protiv nezakonitosti", kazala je Marija Selak Raspudić.

Nikola Grmoja je kazao kako očekuje da njihovi zahtjevi prođu ocjenu ustavnosti.

Gordan Jandroković primio predstavnike inicijativa

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković primio je u ponedjeljak predstavnike dviju referendumskih inicijativa koji su podnijeli zahtjev za raspisivanje referenduma.

"Evo koja je procedura: nakon primopredaje formirano je zajedničko povjerenstvo Sabora i inicijative koje će uputiti na Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav - održat će sjednicu i uputiti Vladi potpise, nakon čega Vlada vraća predsjedniku Sabora informaciju o tome postoji li dovoljan broj valjanih potpisa. Ako postoji, predsjednik Sabora Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav šalje izvješće Vlade, nakon čega Odbor plenarnoj sjednici upućuje zaključak da se provede referendum ili zatraži od Ustavnog suda da ocijeni jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom", pojasnio je Jandroković te dodao kako očekuje posljednji scenarij, odnosno ocjenu Ustavnog suda.

U ponedjeljak oko 11:30 zastupnici Mosta su u Hrvatski sabor donijeli 82 kutije s potpisima prikupljenim za raspisivanje referenduma. Radi se o inicijativama ''Odlučujmo zajedno'' i ''Dosta je stožerokracije''.

Za inicijativu "Odlučujmo zajedno" predana su 410.533 potpisa, a za "Dosta je stožerokracije" zastupnici Mosta predali su 409.219 potpisa.

"Sve je spremno, građani su rekli snažno NE kompromitiranom Stožeru, diskriminatornim i nelogičnim covid potvrdama kao i neustavnom donošenju mjera", poručili su u ponedjeljak ujutro na svom Twitteru.

Nakon predaje saborski zastupnici Mosta i članovi organizacijskog odbora obje inicijative održat će konferenciju za novinare oko 12:30. Izjave možete uživo pratiti na portalu DNEVNIK.hr.

 

 

Iz Mosta tvrde da u obje inicijative imaju 800.000 potpisa."Nema treme, dugo smo se pripremali. Sve je odrađeno kako treba, sistematizirano, potpisne liste su prebrojene. Sve je spremno za predaju. Potpisa ima i više nego dovoljno", istaknuo je Grmoja za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protiv COVID potvrda VELIKA FOTOGALERIJA Kako je sinoć izgledao prosvjed: Uz napade na novinare i bez poštivanja mjera

Pročitajte i ovo Sunčana Glavak Bio je na prosvjedu u Zagrebu Eurozastupnica prozvala Kolakušića zbog licemjerja: "U business klasi se ne prosvjeduje"

Osim testa s brojem potpisa, inicijativa će trebati proći i test ocjene ustavnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene