Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUGO ČEKAN DAN

Most sutra napokon predaje potpise za referendum: Ustavni stručnjak za njih nema dobre vijesti

Uskoro će se saznati je li Most zaista skupio dovoljan broj potpisa za referendum, kojeg žele pokrenuti jer im je cilj, kako tvrde, borba protiv stožerokracije. Ustavni stručnjak nema dobre vijesti za pokretače inicijative.

Most bi u ponedjeljak, 24. siječnja, trebao predati potpise koje je skupio za svoju referendumsku inicijativu kojom se žele boriti protiv, kako kažu, stožerokracije.

"Iskustvo govori da referendumske inicijative uglavnom ne prolaze glatko, nažalost, pogotovo za vrijeme HDZ-ove vlasti. Ja se nadam da će ovaj put biti drugačije", rekao je reporterki Barbari Štrbac za Vijesti Nove TV Stephen Nikola Bartulica, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Žele izmijeniti Ustav da bi prepoznao pandemiju i kako bi se sve oko takvoga izvanrednog stanja odlučivalo dvotrećinskom većinom.

"Interesantno je da je već zapravo prošlo mjesec i pol od kad je Most rekao da je skupio 400.000 potpisa, odnosno dovoljan i potreban broj potpisa. Postavlja se pitanje zašto te potpise nije predao odmah ili nekoliko dana nakon toga", kazao je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a.

Također, Mostovci traže da se ustavne slobode i prava mogu ograničiti samo u Saboru, a ne da takve odluke može donositi Stožer.

"Predložit ćemo da i utvrđivanje broja potpisa nadgleda jedno višestranačko povjerenstvo sastavljeno, pretpostavljam od članova odbora za Ustav", dodao je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

Pročitajte i ovo Most POPIS TROŠKOVA Objavljeno koliko su Mostovci potrošili na svoje referendumske inicijative, poznati i donatori

Pročitajte i ovo Peđa Grbin ČEKA SE PREMIJEROV ODGOVOR Grbin se očešao o MOST i pružio ruku Plenkoviću: ''Treba mijenjati Ustav… Ali HDZ situaciju koristi kao municiju za političku utakmicu''

"Prvo pitanje je protuustavno jer to proizlazi iz jednog rješenja Ustavnog suda RH. Drugo pitanje je protuustavno jer se na referendumu ne može odlučivati o nadležnostima državnih tijela, pa tako ni Stožera civilne zaštite", objasnio je ustavni stručnjak Mato Palić

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene