Moderna
Moderna Foto: Peter Endig/DPA/PIXSELL

Moderna će vjerojatno ispuniti svoje obveze prema Europskoj uniji, što se tiče broja obećanih doza cjepiva, kazao je glasnogovornik američke farmaceutske kompanije u srijedu, nakon izvještaja o kašnjenjima u Njemačkoj.


"Moderna je predana ispunjavanju svih tromjesečnih ugovornih ugovora o isporuci s Europskom komisijom i pojedinim državama članicama", rekao je glasnogovornik u e-mail poruci za Reuters.

"Travanjske isporuke vjerojatno će ispuniti raspon doza koje su prethodno komunicirane vladama", dodaje se. Business Insider na njemačkom je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore u njemačkom ministarstvu zdravstva, kako će možda kasniti isporuka do 878.400 doza Moderninog cjepiva, koje treba biti isporučeno od 26. travnja do 2. svibnja.

Moderna poručuje da "ne otkazuje pošiljke, ali s vremena na vrijeme može pružiti nadopune o smjernicama za isporuku na temelju napretka proizvodnje i puštanja serije". Njemačko ministarstvo zdravstva kaže da Moderna nije komunicirala o promjenama plana isporuke.

Cjepivo Moderne Moderna počinje s ispitivanjem cjepiva na djeci, najmlađi ispitanici imat će 6 mjeseci

Modernino cjepivo protiv COVID-19 Cjepivo Moderne vrlo učinkovito i nakon šest mjeseci

Moderna je odbila objaviti točne podatke o mjesečnom rasponu doza za Europu, iako je prethodno potvrdila da će isporuke za 2021. uključivati 160 milijuna doza za Europsku uniju i 17 milijuna doza za Veliku Britaniju.

Ukupno Moderna želi ove godine proizvesti najmanje 700 milijuna doza cjepiva. Sastojci Moderninog cjepiva koje je namijenjeno neameričkom tržištu proizvode se u tvornicama kompanije Lonza u Švicarskoj. Nakon toga se pakiraju u bočice na odvojenim lokacijama u Španjolskoj i Francuskoj.