Cjepivo Moderne
Cjepivo Moderne Foto: ILIA YEFIMOVICH

Američka farmaceutska tvrtka Moderna objavila ja kako je počela s ispitivanjem svog cjepiva na djeci. Kliničko ispitivanje „KidCOVE“ obuhvatit će oko 6.750 djece u SAD-u i Kanadi u dobi između šest mjeseci i 11 godina.


Istraživanje je podijeljeno u dva dijela. U prvom će se djeci davati različite doze cjepiva. Ona u dobi između šest mjeseci i godine dana primit će dvije doze cjepiva s razmakom od 28 dana, i to doze od 25, 50 ili 100 mikrograma.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa Još jedna mogućnost: U Zagrebu uvedena i peta opcija za naručivanje na cijepljenje, a građani mogu birati i koje cjepivo žele Ministar Beroš Beroš o incidentu u kafiću: "Ispričavam se ako je imala zdravstvene tegobe. Ali ni kolegica nije imala masku..."

Djeca u dobi između dvije i 11 godina primit će dvije doze cjepiva u razmaku od 28 dana, i to ili 50 ili 100 miligrama.

Podaci iz prvog dijela testiranja koristit će se za određivanje doze u drugom dijelu u kojem će biti i kontrolna skupina djece koja će primiti placebo.

Djeca će se pratiti godinu dana nakon primanja druge doze kako bi se utvrdila razlika između djelotvornosti cjepiva i placeba te mogućih nuspojava.

Moderna se na ispitivanje odlučila kako bi se utvrdilo štiti li cjepivo djecu da obole od koronavirusa ako s njim dođu u doticaj, javlja CNN

"Ova pedijatrijska studija pomoći će nam procijeniti potencijalnu sigurnost i imunogenost našeg kandidata za cjepivo protiv COVID-19 u populaciji mlađe dobi", rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna nije jedina koje je započela klinička ispitivanja na djeci, ono se provodi i s Pfizerovim cjepivom, a uskoro će s njime započeti i tvrtka Johnson & Johnson, i to kod tinejdžera u dobi od 12 do 18 godina.