Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Dvadesetdvogodišnji pacijent zaražen COVID-om 19, koji je prema liječnicima imao poteškoće u razvoju i teškoće s disanjem, umro je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, priopćeno je u petak.


Mladić je jedan od četiri osobe koje su proteklih sedam dana preminule od koronavirusa.

"Radi se o pacijentu koji je preminuo u našoj bolnici, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, poteškoće u razvoju, teškoće u disanju. Moramo biti svjesni težine njegovog općeg zdravstvenog stanja koje nije bilo sjajno niti bez COVID-a 19", rekao je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina.

Inače, na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane 93 nove osobe pozitivne na koronavirus, a oporavile su se četiri osobe i trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze iznosi 1154, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Zaboku.

Načelnik Stožera Stjepan Skuliber kazao je da broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika iznosi 427, dok je prije tjedan dana bio 543.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije istaknuo je da je u usporedbi broja novooboljelih u drugoj polovici srpnja i prvoj polovici kolovoza vidljivo da taj broj stagnira.

"Što se tiče strukture umrlih u bolnici, gotovo svi, osim jednog, stariji su od 65 godina, imaju barem jednu kroničnu bolest te su ili necijepljeni ili im je od zadnjeg cijepljenja prošlo više od šest mjeseci", rekao je Lipovac.

Dodao je da su u lipnju cijepljene 73, a u srpnju 211 osoba, uglavnom u domovima za starije.

Krunoslav Capak Čekaju li nas radikalne epidemiološke mjere na jesen? Capak potvrdio da nema ništa od ukidanja izolacije

Epidemiolog Bernard Kaić Oglasio se HZJZ o ukidanju mjere izolacije za oboljele: "Moglo bi doći do pogoršanja..."

Župan Željko Kolar rekao je da je dobro da broj novozaraženih koronavirusom u posljednjih tjedan dana stagnira te izrazio nadu da će se u novu školsku godinu krenuti bez ikakvih mjera, kao i da se broj hospitalizacija neće povećavati.

"Kad je preveliki pritisak za hospitalizaciju, u drugi plan počinju dolaziti druge pretrage naših pacijenata i ne liječimo pacijente na adekvatan način od ostalih bolesti. Nadam se da se to neće dogoditi", rekao je Kolar.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju