Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni natječaj

Miroslav Radman i mlada znanstvenica Tinka Vidović o potencijalnoj terapiji za koronavirus: "Lijek sprječava ulazak virusa u stanice"

Tinka Vidović
Tinka Vidović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Opasnost od pandemije realna je (Foto: AFP) Opasnost od pandemije realna je (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Tinka Vidović Galerija 1/2 >>
Hrvatska znanstvenica Tinka Vidović, možda je pronašla lijek za koronavirus. Prijavila se na međunarodni natječaj i osvojila treće mjesto. Objasnila je svoje istraživanje i na koji način bi potencijalni lijek mogao djelovati.

Hrvatska znanstvenica Tinka Vidović osvojila je treće mjesto na svjetskom natjecanju u otkrivanju potencijalnog lijeka protiv koronavirusa.

Pročitajte i ovo Ilustracija ipak su rijetke Otkrivene dvije nove nuspojave cjepiva protiv korone: Pregledali kartone čak 99 milijuna ljudi, ovo su rezultati Fadil Novalić Sam potvrdio vijesti Bivši premijer BiH ide u zatvor na četiri godine: Zlouporabio je položaj pri nabavi respiratora

Svojim istraživanjem utvrdila je mogućnost korištenja valproične kiseline kao potencijalnog lijeka za COVID-19.

Njezin radi osvojio je treće mjesto, dok su prva dva mjesta pripala znanstvenicima iz New Yorka odnosno Montreala.

Natjecanje na koje se prijavila mlada znanstvenica organizirala je američka tvrtka Sage-Health.

Cilj natjecanja je bio koristeći algoritme umjetne inteligencije pronaći potencijalni lijek koji bi se vezao s velikom energijom vezanja na COVID-19 glavnu proteazu čija je 3D struktura poznata od početka veljače.

U prvih 48 sati od otvaranja natječaja, Amerikanci su zaprimili više od 170 prijava iz raznih znanstvenih centara diljem svijeta.

Vidović je izjavila kako je već koristila ovaj znanstveni pristup.

"FDA ga je odobrila za liječenje epilepsije, migrene i bipolarnog poremećaja. Trenutno su klinička istraživanja protiv karcinoma i HIV-a. Pokazuje velika antitumorska svojstva i u djelovanju protiv HIV virusa tako da nije prvi put da se otkrilo da bi mogao djelovati protiv virusnih infekcija", kazala je. 

Miroslav Radman, njezin mentor, objasnio je iduće korake i što će biti s njihovim istraživanjem.

"Ja sam ponosni mentor, ali za njezin uspjeh nisam zaslužan. Tinka je uzela jedan metodološki put, orginalan put. Ovo bi moglo ići brzo u fazu istraživanja. Sa virusima imate nekoliko pristupa. Prvi je otrovati mu DNA. 

Drugi pristup je vakcina. Imati već gotova antitijela. Treći put je ići i spriječiti da virusi uđu u stanice, uđu u krv, to je bio njezin pristup. Spriječiti ga da uđe u stanice".

Kazao je što misli o pandemiji koronavirusom. "Koronavirus nije daleko od gripe. Izolirajte se za ovo vrijeme, da vidimo kako će ići", poručio je Radman. 

"Dobro je biti optimista jer ćemo tako ići naprijed. Mislim da ovaj pronalazak može oslabiti koronavirus. Da sistem dobije predah", kazao je Radman koji je optimističan u vezi brze primjene lijeka. 

"Ovaj lijek liječi uzrok, a ne posljedice. Sprječava ulazak virusa u stanicu. Sprječava da stanica postane tvornica virusa", objasnio je.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene