Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTVRĐENO ZA DNEVNIK.HR

U Hrvatskoj potvrđeno pet slučajeva podvarijante BA.2

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaraza podvarijante omikrona zabilježena je i u Hrvatskoj.

Podvarijanta omikrona otkrivena je i u Hrvatskoj, potvrdila nam je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić-Šimetin. HZJZ je potvrdio pet slučajeva zaraze novom varijantom omikrona. "U RH je do današnjeg dana sekvenciranjem dokazano pet uzoraka pozitivnih na BA.2 podvarijantu", naveli su u odgovoru na upit. 

Ova podvarijanta omikrona potvrđena je već u 40 zemalja.

Podaci pokazuju da je podvarijanta BA.2 1,5 puta prenosivija od izvornog soja omikrona nazvanog BA.1. Zasad nema dovoljno podataka da bi se utvrdilo može li BA.2 ponovno zaraziti ljude koji preboljeli izvorni omikron.

Britanska zdravstvena ustanova UK Health Security Agency (UKHSA) svrstala je BA.2 među "sojeve koji se promatraju".

Najnovija verzija ne bi trebala dovoditi u pitanje učinkovitost postojećih cjepiva.

U Sloveniji su do četvrtka potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron-soja koronavirusa, nazvane BA.2, čije karakteristike još nisu sasvim poznate, objavio je u četvrtak slovenski laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu koji sekvencira uzorke zaraženih koronavirusom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Širi se brzo, ali... Znanstvenici pomno prate njezin razvoj: Što znamo o novoj varijanti BA.2?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U sve više zemalja svijeta 'Sin omikrona' zabilježen i u Australiji: "Širi se, ne znamo hoće li to još biti problem"

Spomenuta podvrsta otkrivena je u brisovima koji su senkvencirani u prva dva tjedna mjeseca siječnja, potvrdila je na konferenciji za novinare ravnateljica tog nacionalnog laboratorija Tjaša Žohar Čretnik, dodavši kako uzorci dolaze iz sjeveroistočne Slovenije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene