Odgađa se uvođenje obaveznih COVID potvrda za zdravstvo i socijalu. Uvode se 4. listopada, a ne kako je bilo planirano 1. listopada.

Galerija


Odluka o obveznim COVID potvrdama za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi ipak neće stupiti na snagu 1. listopada, već nekoliko dana kasnije, potvrdila nam je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. 

"1. listopada pada u petak, pa je bolje da to bude u ponedjeljak, dio razloga leži i u tome", izjavila je i dodala kako je razlog i to što se radi o dokumentima koje je izrazito teško ispregovarati. "Trebalo je nešto vremena da se dokumenti dovedu u završnu fazu", rekla nam je. 

Pojašnjenje oko COVID potvrda dalo je i Beroševo ministarstvo kao reakciju na pisanje medija da se obavezne COVID potvrde za zdravstvo i socijalu odgađaju.

Ministarstvo je navelo kako se obavezne COVID potvrde uvode početkom listopada. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Aktualna epidemiološka situacija u zemlji, broj zaraženih i hospitaliziranih, procjene kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima, te nedostatna razina cijepljenosti građana nameće potrebu uvođenja zaštitnih mjera u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi.

Kao što smo i najavili, početkom listopada u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj za dolazak na radno mjesto i redovito obavljanje radnih zadataka za svakog zaposlenika bit će potrebna EU digitalna COVID potvrda ili, za zaposlenike koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, odgovarajući drugi dokaz, a sve to s ciljem da se postigne najviša razina zaštite pacijenata i korisnika domova za starije, te osoblja zaposlenog u oba sustava od zaraze i širenja virusa, posebno u bolnicama u kojima se liječe najugroženije skupine pacijenata", navode u priopćenju. 

"S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, svakodnevne brojeve zaraženih i hospitaliziranih osoba, procjene daljnjih kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima, te na nedostatnu razinu cijepljenosti građana Hrvatske koja sada neznatno prelazi 53 posto, nameće se potreba uvođenja dodatnih zaštitnih mjera u svim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne skrbi kojima se želi podići razina sigurnosti za sve pacijente, posebno osobe na bolničkom liječenju, te sve korisnike ustanova socijalne skrbi, kao i sve zaposlenike u tim sustavima", kaže ministar zdravstva Vili Beroš i naglašava kako su tijekom posljednjih dana u ministarstvu zdravstva obavljeni brojni radni sastanci i uspostavljeni kontakti s ravnateljima zdravstvenih ustanova, posebno kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica kao najznačajnijih sastavnica zdravstvenog sustava, s ciljem priprema za učinkovito provođenje navedenih mjera koje će, kako je najavljeno, biti provedene početkom listopada.

"Organizacija provođenja mjera u tim ustanovama prilagođena je specifičnostima svake od njih. U velikim sustavima poput kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica, posebno u onima koji su organizirani u paviljonskom sustavu, kontrolu i evidentiranje EU digitalnih COVID potvrda zaposlenika provodit će ovlaštene osobe od strane ravnatelja zdravstvenih ustanova kako bi dnevna rutina kontrole mjera oduzimala najmanje vremena prije početka radnog dana.

Zadatak je svih ravnatelja i rukovoditelja nižih organizacijskih jedinica organizirati evidentiranje i kontrolu EU digitalne COVID potvrde svakog zaposlenika na način da svakodnevni radni procesi moraju početi bez zastoja i odvijati se u predviđenom radnom vremenu.

Stručne službe Ministarstva zdravstva bit će u stalnom kontaktu sa svim ustanovama kojima će biti potrebna pomoć u organizaciji i provedbi navedenih mjera", dodaje se u priopćenju Ministarstva zdravstva. 

"Odluku o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu, kao i sustavu socijalne skrbi, donosi Stožer civilne zaštite. Po donošenju Odluke sve zdravstvene ustanove u zemlji dobit će detaljne upute o načinima i uvjetima njihove primjene, organizaciji izvještavanja i razmjeni informacija unutar sustava kako bi se ujednačila praksa, a svi zaposlenici i sve ustanove provodile svoje svakodnevne aktivnosti pod jednakim uvjetima", naglašava ministar Vili Beroš i dodaje kako će o tome na vrijeme, osim zdravstvenih i ustanova socijalne skrbi, biti obaviješteni i svi građani, posebno pacijenti, korisnici domova za starije, te posjetitelji bolesnika i korisnika tih ustanova.

"Ove sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji opravdana i razložna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi", dodaje Beroš u priopćenju. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju