Mrak roditelj - cijepljenje protiv HPV-a - 3
Mrak roditelj - cijepljenje protiv HPV-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Iz Ministarstva zdravstva u četvrtak su, nakon sastanka s predstavnicima obiteljskih liječnika, izvijestili da u prvoj fazi cijepljenja njihova uloga neće biti toliko naglašena jer će se najprije cijepiti zdravstveni djelatnici.


Do početka cijepljenja šireg pučanstva sve će biti usuglašeno, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako osobno nije bio prisutan na sastanku u Ministarstvu zdravstva s epidemiolozima i predstavnicima liječnika obiteljske medicine, ali i dodao kako mu je drago čuti da je razgovor bio konstruktivan, da se saslušalo njihovo viđenje situacije i akceptiralo dodatne prijedloge kako bi se realizirao plan cijepljenja na dobrobit svih građana.

"Nadomak smo cijepljenju koje bi trebalo biti ohrabrujući trenutak za sve građane i zdravstvene djelatnike. Žao mi je što je postao tema razilaženja u mišljenjima i siguran sam da će doći do poboljšanja. Naši građani zaslužuju zajedništvo liječničke struke u provedbi plana cijepljenja", kazao je ministar Beroš koji je danas, u isto vrijeme, bio na sastanku vladinog Znanstvenog savjeta.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić izjavila je nakon sastanka da ne može biti zadovoljna jer ministar Beroš nije bio na sastanku, a pozvao je liječnike obiteljske medicine na dogovor o cijepljenju.

"Mi smo kao obiteljski liječnici spremni maksimalno se angažirati u cijepljenju, ali izvan svog redovnog radnog vremena. U suprotnome, kako je sada zamišljeno, naš redovni rad bit će ozbiljno narušen i postat ćemo još teže dostupni i na telefon i u svojim ordinacijama", kazala je Ban Toskić.

Obiteljski liječnici predlažu da se osnuje digitalna platforma u koju bi se pacijenti koji se žele cijepiti sami upisivali, a da se za one koji nisu informatički spretni osnuju centri gdje će se moći prijaviti.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Ministar Beroš otkrio kako stojimo s brojem novozaraženih: ''Nema mjesta opuštanju'', Plenković potvrdio da stižu nove mjere

Slika nije dostupna HZZO objasnio zašto šalje kontrolore obiteljskim liječnicima: Otkrili na što se pacijenti najviše žale

Cijepljenje bi se trebalo odvijati na posebno organiziranim punktovima jer bi to bilo, ističu, najracionalnije zbog mogućnosti skladištenja cjepiva, korištenja zaštitne opreme i kadrova, dok bi za teško pokretne i ljude u ruralnim i udaljenim područjima trebalo organizirati mobilne timove za cijepljenje.

Predsjednica KoHOM-a kaže i kako se pacijenti zainteresirani za cijepljenje sami javljaju u ordinacije, no zasad se radi o malim brojevima, pa se tako javilo od 10 do 30 pacijenata po ordinaciji.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju