Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

mjere zasad ostaju

Ministar Fuchs zbog maski na hitnom sastanku u školi: "Ako postoje neka pravila, postoje za sve"

Ministar Fuchs danas je održao sastanak sa zaposlenicima OŠ Krapinske Toplice zbog nedavnih incidenata. Jedan je učenik jutros odbio nositi masku i samovoljno napustio školu uz podršku okupljenih antimaskera.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs stigao je u Osnovnu školu Krapinske Toplice oko 12:30 radi sastanka sa zaposlenicima.

Podsjetimo, u petak, 10. rujna, dogodio se incident u osnovnoj školi. Skupina roditelja nasilno je ušla u prostorije škole, a prije toga su održali prosvjed ispred ustanove. Razlog je odluka o obveznom nošenju zaštitnih maski u zajedničkim prostorijama škole.

Ravnatelj škole rekao je da su došli do zaključaka da je najbitnije osigurati sigurnost učenika i zaposlenih. Također, organiziran je krizni tim psihologa.

Javnosti se obratio i ministar Fuchs. Izrazio je podršku zaposlenima i dodao da su to "čudna zbivanja". Podsjetio je da je zakonom propisano da se ne smije prosvjedovati oko prostora škola i vrtića dok su učenici u njoj i dok se provodi nastava. "To je nešto nedopustivo i to se neće i ne smije događati."

"Ja sam u izravnoj koordinaciji i dogovoru s ministrom unutarnjih poslova. Policija će u skladu sa svojim ovlastima osigurati što je zakonom propisano", rekao je.

"Svatko može imati svoje uvjerenje, živimo u demokratskom društvu. Netko tko ne želi nositi masku u kući, naravno da to neće raditi. Ako postoje neka pravila, postoje za sve", komentirao je.  

Dotaknuo se i virtualne nastave. Rekao je da učenici samo pet dana nisu bili fizički prisutni u školi. "Ako situacija bude išla u smjeru da se može nešto mijenjati u epidemiološkim mjerama, one će se mijenjati. Dok nemamo tu spoznaju, ostat će kakve jesu", objasnio je.

Naveo je i da svako dijete ima dovoljan razmak između sebe i drugih u navedenoj školi. "Nemaju potrebe, niti nose maske za vrijeme nastave", komentirao je.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs OŠTRO! Ministar Fuchs o upadu antimaskera u školu: "Te svinjarije neće raditi! Ne mislim da ih treba tući, već pojačati represivne mjere"

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs NEMA ZATVARANJA ŠKOLA Fuchs ispravio izjavu o COVID potvrdama na roditeljskim sastancima i otkrio moraju li cijepljeni profesori nositi maske

Na pitanje novinara zašto je dozvolio svakom ravnatelju da odlučuje o svojoj školi, rekao je da su to i najavili i da treba lokalno, na mikrorazini odlučivati. "Hrvatska nije svugdje jednaka po pitanju epidemiološke situacije. Nije u redu da uvodite neku priču oko semafora i kojekakvih gluposti gdje bi čitava zemlja - sad smo u crvenom, sve ćemo zatvoriti", dodao je.

"Zasad ćemo ostaviti pod nadzorom sve objekte u kojim se održava nastava. U koordinaciji s policijom će se to nadzirati do daljnjega i svi koji to budu kršili će snositi sankcije u skladu sa zakonom", rekao je te objasnio i da će policija kontrolirati situaciju.

U županiji, govori zamjenica župana, nije bilo novih sličnih slučajeva. "Nastava se odvija u redovnim uvjetima. Za osnivača naših škola prije svega je najvažnija sigurnost djece i svih zaposlenih u školama", navela je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene