Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žarišta u školama

Jedna županija tražila online nastavu, ministar potvrdio da bi na C model mogla cijela Hrvatska: "Situacija je izrazito loša..."

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da je moguće da sve škole u Hrvatskoj nastavu ponovno održavaju na daljinu.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je u četvrtak prije sjednice Vlade zatvaranje škola u tjednu nakon Svih svetih.

Pročitajte i ovo Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u studiju Dnevnika Nove TV - 5 Početak škole Ministar Fuchs tvrdi da je sve spremno za cjelodnevnu školu: "Roditelji su bili zavedeni, znamo odakle je vjetar puhao" Slika nije dostupna fuchs o početku škole Ministri komentirali snimku Beroša i Zadravec: ''Ja svoje razgovore ne snimam'', ''Kako gledam na to? Uopće ne gledam''

''Situacija je izrazito loša u čitavoj zemlji, ali loš je i velik broj djece koja su pozitivna, no kliničke slike kod djece su, na svu sreću, prihvatljive. Danas će se taj broj ukupno zaražene djece približiti 5000. U tom smislu su donesene i te odluke, a donose ih lokalni stožeri. U ovom trenutku imamo generalno povećanje zaraze među učeničkom populacijom. Najviše u Zagrebu u Rijeci, ali i u ostatku zemlje'', rekao je ministar. Dodao je da nema promjena u načinu donošenja odluke o obliku provođenja nastave.

Nastava na daljinu možda i nakon Svih svetih?

''I prošlih godina smo razgovarali sa županijama i tako su se škole stavljale na određene modele'', kaže. Otkrio je da je jedna županija tražila da se nastava provodi prema C-modelu, odnosno na daljinu.

''Zvao me župan Šibensko-kninske županije, koji jako intenzivno razmišlja da produže C-model još tjedan dana nakon Svih svetih. Nadam se da će ovo usporiti pandemiju unutar dječje populacije'', otkriva Fuchs.

Na pitanje postoji li mogućnost da se nastava na daljinu produlji i na tjedan dana iza Svih svetih za cijelu zemlju, ministar je odgovorio potvrdno. ''Koja županija sada u Hrvatskoj je tako dobra da mislite da bi trebalo ostaviti sve kako jest?'' kaže Fuchs.

''Koliko dugo će trajati, ne znam''

Na upit je li dobra odluka zatvoriti škole, ministar kaže da se ne nikada ne slaže sa zatvaranjem, no brine ga porast broja oboljele djece. ''I mislim da je ova odluka u redu'', rekao je.

''Neću ulaziti u to trebaju li nam COVID potvrde, to će odlučiti Stožer. Pazite što je bilo prošle godine. Ministarstvo i ja bili smo napadani jer nismo dali da se zatvaraju škole. Za razliku od ostalih zemalja, mi smo imali otvorene. U prošlom valu djeca su kod nas imala najmanje online nastave. Ovo nije zatvaranje škola, to je prelazak na online školu dva dana. A koliko dugo će se morati produžiti, ne znam'', odgovara ministar.

Osvrnuo se i na roditelje čiju djecu nema tko čuvati.

''Sada razgovaramo o dva dana, djeca od šest i sedam godina su to vrijeme doma. Najmanji su najveći problem jer ih netko nema čuvati ako nemaju baku ili djeda. Prošle godine smo organizirali da se u školama može čuvati djecu. Ako se ovo produži, razmislit ćemo opet o tome'', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene