Radna skupina Ministarstva znanosti i obrazovanja i u srijedu je raspravljanja o tome kako će izgledati nastava na jesen te hoće li se u školama nositi zaštitne maske. Zaključke sa sastanka za Dnevnik Nove TV je komentirala Ana Tuškan iz Sindikata učitelja.


 Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja komentirala je zaključke s današnjeg sastanka radne skupine Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojem se raspravljalo o tome kako će izgledati nastava na jesen i hoće li se nositi zaštitne maske u školama.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio najnovije podatke o zaraženima: Osam ljudi je preminulo, 397 ih je na bolničkom liječenju Ivana Valjak Ilić iz inicijative Nastavnici organizirano Roditelji školaraca na mukama: ''Sva je odgovornost prebačena na nas''

''Mi smo jasno predstavili sve zahtjeve oko održavanja nastave koje smo dobili s terena. Konačnu odluku donijet će Ministarstvo. Što se tiče nošenja maski, to bi trebala odrediti struka'', kazala je Tuškan.

Više modela održavanja nastave

Na pitanje koliko su učitelji spremni podnijeti teret u slučaju da, primjerice, bude bilo potrebe za produženjem radnog tjedna, Tuškan kaže da je bilo riječi o više različitih opcija. ''Nužno je odgovoriti na pitanje što sa školama koje rade u više smjena. Predložili smo različite modele održavanja nastave. Dakako, ti modeli zahtijevaju ili plaćanje dodatnog rada ili uzimanje zamjena, čega su u Ministarstvu svjesni'', rekla je.

Ana Tuškan je otkrila da je prihvaćen prijedlog učitelja da se napravi analiza visokorizičnih skupina. ''Od CARNET-a smo dobili informaciju da će se videokonferencije moći održati u realnom vremenu, ali problema će biti ako se odluči za opciju 50:50, znači 50 posto u školi i 50 posto online'', kaže Tuškan.

''Zdravlje je nenadoknadivo''

Dodala je da se novac mora naći jer je ''zdravlje nenadoknadivo''. ''Čišćenje se mora pojačati, o tome se mora voditi računa'', kazala je.

Na pitanje kako najmlađim školarcima objasniti da moraju održavati fizičku distancu, Tuškan kaže da je kod socijalne distance najveći problem prostorno ograničenje u školama. ''Kako će se objašnjavati učenicima, to će morati odraditi učitelji uz pomoć stručnih suradnika, roditelji će isto morati odraditi svoj dio posla. Moramo se pripremiti za najgore, a nadati se najboljem'', zaključila je Ana Tuškan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju