Obavijesti Video Pretražite Navigacija
aktualna afera

Državni tajnik tvrdi da Ravnateljstvo za robne zalihe nije nabavilo ni jedan COVID test varaždinske tvrtke

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je u srijedu u Saboru da Ravnateljstvo za robne zalihe nije od tvrtke Buryen nabavilo ni jedan antigenski test za COVID.

Ravnateljstvo za robne zalihe od 27. studenoga 2020. do 14. veljače 2022. nije od tvrtke Buryen nabavilo niti jedan komad testova za COVID, rekao je državni tajnik Ivo Milatić u tijekom rasprave o izvješću o stanju i upravljanju robnim zalihama, pojasnivši da su se antigenski testovi i sanitetski materijal nabavljali na temelju odluka Stožera civilne zaštite, koji je upravljao COVID krizom.

Milatić je izvijestio i da je ukupna vrijednost robnih zaliha na kraju 2021. iznosila 653 milijuna kuna, što je 5,29 posto više nego 2020.

Pročitajte i ovo Istraga zbog covid testova, ilustracija - 4 Upitne deklaracije Dobar posao u Varaždinu: U tijeku intenzivne provjere policije zbog nabave testova za koronu, premijeru sporna jedna stvar

Naveo je i da je u 2021. godini nabavljeno robe u iznosu od 264 milijuna kuna, a za popunu strateških robnih zaliha nabavljene su zalihe u iznosu od 44,3 milijuna kuna, od čega prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 19,3 milijuna kuna a neprehrambenih proizvoda u iznosu od 24,9 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV Afera s testovima Jesu li sporni testovi davali lažne rezultate? "Ako je netko zaista u originalnu kutiju stavljao zamjenske komponente..."

Portal Index objavio je prije nekoliko dana da su od ove varaždinske tvrtke testove nabavljale bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo i Ravnateljstvo za robne zalihe, te da je vlasnik tvrtke kao uvoznik i distributer na tome zaradio milijune eura.

Tijekom saborske rasprave oporbeni zastupnici upozoravali su na aktualnu aferu, ali i na prošle afere vezane uz Robne zalihe vezanu uz pšenicu, šećer, nabavu 75.000 tona kukuruza za potrebe Robnih zaliha i sl.

Marin Miletić (Klub Mosta) rekao je da je vlasnik varaždinske tvrtke robijao zbog krivotvorenja novca te ga istražuje Interpol i Uskok zbog krivotvorenih testova (uvezenih iz Turske), a vozika se s 2,8 milijuna kuna vrijednim Lamborghini Huracanom .

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je da su navodno krivotvorene testove nabavljale bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo ali i Ravnateljstvo za robne zalihe. Pri tome su, kazala je, prihodi ove tvrtke do 2020., kada je Hrvatsku i svijet zahvatila pandemija koronavirusa, bili gotovo nikakvi.

No, 2020. godinu tvrtka završava sa 442.000 eura prihoda, a iduću sa čak 3,47 milijuna eura. Vukovac je rekla da su u 2020. godini imali samo jednu zaposlenu osobu , a sada ih imaju - čak dvije. "Definitivno se obogatio svojom tvrtkom i milijunskim poslovima s državom", poručila je.

Zvane Brumnić (klub Socijaldemokrata) rekao je kako podaci, među inim, pokazuju da su Robne zalihe kupovale tjesteninu za po 123 kune po kilogramu, iako je najskuplja tjestenina u Sparu devet eura po kilogramu, sir u listićima je nabavljan za 80 kn po kilogramu, iako je on sada u vrijeme inflacije oko 70 kn za kilogramu, a miješani džem je nabavljan za 4500 kn po kilogramu. "Od kojeg miješanog voća ste radili džem da košta 4500 kn po kilogramu?", upitao je.

Zbog toga se Milatić ispričao zastupnicima jer su omaškom u izvješću 'pomiješali' kilograme i tone.

"Žao mi je da se to dogodilo. Radi se o 100.000 kilograma tjestenine za 12 kn po kilogramu s PDV-om i radi se o 20.000 kg džema", rekao je.

Na oporbene kritike vezane uz aferu s testovima za koronu, HDZ-ova Nadica Dreven Budinski rekla je da će se sve znati kada se završi istraga. Smatra kako Robne zalihe dobro rade svoj posao, ali i poručila da im se u izvješćima ne smiju događati takve greške.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene