Malta, ilustracija
Malta, ilustracija Foto: Getty Images

Malta će ovaj mjesec početi postupno ublažavati restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa, rekao je u srijedu malteški premijer Robert Abela, zahvaljujući cijepljenju koje napreduje puno brže nego drugdje u Europskoj uniji.


Robert Abela je rekao novinarima da će se škole otvoriti u ponedjeljak, a vlada će razmotriti otvaranje restorana i neesencijalnih trgovina 26. travnja. Mise će se u crkvama ponovno služiti od 18. travnja.

"Restrikcije će biti ublažene postupno, ali djeca ne mogu više gubiti iskustvo obrazovanja u učionici", rekao je Abela. Škole i restorani zatvoreni su početkom ožujka nakon naglog porasta broja zaraženih zbog tzv. britanske varijante virusa.

Dnevni broj zaraženih 10. ožujka iznosio je 510, a u zadnja dva tjedna pao je na prosječno 54 na dan. Do sada je umrlo oko 400 ljudi, od ukupno 500.000 stanovnika.

Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Oni će cjepivom AstraZenece cijepiti samo mlađe od 55 godina, a višak od naručenog će donirati ili prodati

Krunoslav Capak Capak: "Prema našim saznanjima čak 25 posto ljudi tvrdokorno odbija cijepljenje. Zatvaranje kafića? Nismo razmatrali, ali je na stolu"

Abela je rekao da Malta planira otvoriti turistički sektor 1. lipnja. "Promovirat ćemo se kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija", rekao je. Ministar zdravlja Chris Fearne rekao je da je 42 posto stanovnika dobilo barem jednu dozu cjepiva. Po tome je Malta prva u EU-u, a slijedi je Mađarska s 24 posto.

Malta koristi Pfizerovo i BioNTechovo, Modernino i AstraZenecino cjepivo i kupila je koliko god je cjepiva mogla. Cijepljeno je oko 86 posto nastavnika.