Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUKOB S NOVIM VODSTVOM

Potres u najvećoj regionalnoj stranci, Miletić istupio iz IDS-a: ''Nakon 29 godina i prvi put otkako postoje županije, IDS je izgubio istarskog župana''

Boris Miletić, bivši predsjednik IDS-a i aktualni istarski župan, istupio je iz stranke, čiji je član bio od 1996. godine, dan nakon što je novo vodstvo IDS-a protiv njega pokrenulo stegovni postupak. No, s obzirom na to da je Miletić napustio stranku, postupak protiv njega je automatski obustavljen. Aktualni predsjednik IDS-a Dalibor Paus Miletićevu odluku je ocijenio ishitrenom.

"Sljedeći potez je moj", poručio je bivši predsjednik IDS-a i aktualni istarski župan Boris Miletić nakon što je Predsjedništvo stranke pokrenulo stegovni postupak protiv njega zbog povrede Etičkog kodeksa i statuta IDS-a. 

Iduće jutro javnost je obavijestio da istupa iz IDS-a objavivši na Facebooku fotografiju zahtjeva za istupanjem iz članstva dok se istovremeno održavala konferencija za medije njegove u tom trenutku već bivše stranke.



''Predsjedništvo IDS-a pokrenulo je stegovni postupak protiv Miletića zbog povrede Etičkog kodeksa i statuta IDS-a. Od 18 prisutnih 17 članova je bilo za, a jedan suzdržan,'' rekao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus na konferenciji za novinare.

No, s obzirom na to da je Miletić tijekom konferencije za medije napustio stranku, stegovni postupak je automatski obustavljen.

Zašto IDS ne želi otkriti razloge pokretanja stegovnog postupka protiv Miletića?

"Žao mi je zbog toga i zbog svega što je Miletić napravio kao predsjednik stranke i gradonačelnika Pule. Mislim da je to ishitrena odluka, a šta ona znači u kontekstu njegove pozicije župana, vidjet ćemo i o tome razgovarati i raspravljati unutar stranke", poručio je Paus.

Dodao je kako je sinoćnja sjednica Predsjedništva IDS-a bila teška zbog naravi odluke o pokretanju stegovnog postupka protiv Miletića: "Nije bilo povišenih tonova i svi sudionici su sudjelovali u raspravi, te je od 18 prisutnih članova, 17 bilo za pokretanje stegovnog postupka protiv Borisa Miletića a jedan je bio suzdržan".

Nije htio odgovoriti na pitanje zbog čega je konkretno pokrenut stegovni postupak.

Po njegovim riječima IDS ne želi "iznositi u javnost prljavo rublje i zamarati javnost jer ima puno važniji tema za Istru kojima se treba baviti".

"O konkretnim tezama ovog slučaja ne možemo ulaziti, trebamo dati Predsjedništvu vremena da analizira sve činjenice i argumente i da donese konačnu odluku. Međusobno razumijevanje, poštivanje i jedinstvo stranke važnije nam je od svega i od pojedinaca, to je neophodan i nužan način na koje želim i dalje raditi i to je diskusija na Predsjedništvu pokazala", poručio je Paus, dodavši da je IDS najjača regionalna stranka u Hrvatskoj koja se sustavno i iskreno zalaže za javni interes i dobrobit Istrana.

Na pitanje novinara istaknuo je kako stranka ima indicije da su povrjeđene određene odredbe etičkog kodeksa i statuta i s obzirom na to, Predsjedništvo IDS-a utvrdit će činjenice i donijeti konačnu odluku.

Miletić: ''Nisam mogao ni sanjati da će IDS eliminirati ljude''

Miletić se ubrzo opet oglasio putem društvenih mreža te, između ostalog, poručio: ''IDS je godinama bio simbol progresivne i liberalne politike, simbol otpora primitivizmu. Izgradili smo naprednu zajednicu u državi koja se ne može pohvaliti s puno toga. IDS sada, na žalost, kreće drugim smjerom i mene je novi predsjednik, očito, prepoznao kao najveću prepreku tom političkom zaokretu''.

''Žao mi je i nisam mogao niti sanjati da će IDS eliminirati ljude jer je kako čitam 'izostala suradnja s vodstvom stranke'. Sve što sada čitam kao razloge zbog kojih me treba disciplinirati, nitko nije niti spomenuo na izvanrednom Saboru IDS –a u rujnu 2021. na kojoj je moje izvješće prihvaćeno jednoglasno, s jednim suzdržanim glasom. U trenutku kad sam preuzeo političku odgovornost za rezultate izbora i kad smo trebali o svemu raspravljati, nitko nije rekao niti riječ, kao niti puno puta prije toga'', ustvrdio je Miletić.



Istaknuo je da sve odluke u IDS-u, dok je bio njegov predsjednik, uvijek donosilo predsjedništvo stranke: ''Čitam sada da je to bio 'autokratski način vođenja stranke' na koji nitko, do jučer, nije imao prigovor. Danas, šest mjeseci kasnije, novi predsjednik stranke donosi odluku da me treba disciplinirati. Nakon izbora dao sam mandat na raspolaganje i preuzeo političku odgovornost za rezultat izbora. Predugo sam u politici da ne bih znao procijeniti da suradnja s ovakvim predsjednikom nije moguća''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pogodovanje i zlouporaba položaja Pulski SDP prijavio Borisa Miletića USKOK-u, on im uzvratio: "Podsjećam ih da su dio vladajuće koalicije te da se počnu baviti konkretnim projektima…"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna početak kraja? Veliki udarac za vladara Istre: IDS izgubio Pulu, ali to nije jedino iznenađenje. Može li ostati i bez župana?

''Osjećam tugu i gorčinu jer sada u IDS-u gledam ono što smo gledali u drugim strankama. IDS je jako dugo bio 'drukčiji od drugih', bolji i jači. Žao mi je što to više nije tako. Nakon četiri pobjede na lokalnim izborima, osvojena po tri saborska mandata na troje parlamentarnih izbora, osvojenih mjesta u Europskom parlamentu na dvoje europskih izbora i gotovo osam godina na čelu IDS-a koji je svo to vrijeme bio utjecajna i najjača hrvatska regionalna stranka, danas sam predao svoju ispisnicu iz IDS-a. S današnjim danom, nakon 29 godina i prvi put otkako postoje županije, IDS je izgubio istarskog župana. Novi predsjednik IDS-a sada ima priliku nesmetano pokazati što zna i može'', poručio je Miletić.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene