Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarazio se na poslu

Ispovijest sarajevskog liječnika koji je prebolio koronu: "Bio sam strašno loše, mislio sam da neću preživjeti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnik, specijalizant ortopedije u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, 37-godišnji Nenad Šaponjić prebolio je koronavirus i ispričao svoje iskustvo. Kako je rekao, simtomi su se iz dana u dan pogoršavali, a nakon nekoliko dana je mislio da neće preživjeti.

Nenad Šaponjić je kazao da se zarazio na poslu, a sve je krenulo s glavoboljom sredinom srpnja na koju nije obraćao pažnju. Tjedan dana kasnije dobio je temperaturu i posumnjao na koronu od koje su oboljele i neke od njegovih kolega.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

"Krenulo je s temperaturom koja je varirala, ali se popela i do 40 stupnjeva. Testirao sam se 20. srpnja i u tom momentu, osim temperature i malaksalosti, nisam imao nikakve druge tegobe. Kada sam tri dana kasnije dobio pozitivan nalaz, na savjet liječnika hospitaliziran sam i krenuo sam s terapijom", naveo je Šaponjić.

Prvi RTG snimak pluća 24. srpnja bio je, kaže, "čist", što su potvrdili i radiolozi i pulmolozi u bolnici. "Tegobe su se produbljivale, stanje mi se pogoršavalo u smislu povećane temperature, malaksalosti, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, kao i nedostaka daha, plitkog disanja, brzog zamaranja. Bila je to jedna opća nemoć, koja je na kraju dovela do tog momenta da nisam imao snage sjediti, hodati ni samostalno se obući", naglasio je Šaponjić.

Nije izgubio čulo mirisa i okusa

Kaže da pritom nije izgubio osjet mirisa i okusa, pišu Nezavisne. "Zbog pogoršanog stanja ponovljen mi je snimak pluća, koji je pokazao drastično pogoršanje", ispričao je Šaponjić i kazao da je prebačen hitno na liječenje u banjalučku bolnicu gdje ga je liječio dr. Marko Pekija koji je kasnije preminuo od korone.

Navodi da se najviše plašio da će biti prikopčan na respirator, s obzirom da to najčešće dovodi do smrtnog ishoda, ali je u njegovom slučaju bila dovoljna terapija kisikom.

"Bio sam strašno loše, teško sam disao, osjećao sam opću slabost, potpuno sam izgubio apetit. Došao sam u situaciju da se nisam mogao okrenuti u krevetu, a svaka izgovorena rečenica mi je predstavljala ogroman napor", priča Šaponjić i dodaje da je mislio kako neće preživjeti.

Poboljšanje nakon prve primljene terapije

Zdravstveno stanje počelo mu se popravljati već poslije prve primljene imunomodulatorne terapije, navodi. "Temperatura je počela padati, opće stanje mi se ubrzano popravljalo. Bio sam iznenađen koliko me je ta terapija poboljšala. Svakim danom sam se osjećao sve bolje", rekao je Šaponjić.

On je naglasio da su mu u Banjaluci urađena dva testa koja su bila negativna, nakon čega je vraćen u Bolnicu "Srbija", gdje je ležao još desetak dana, da bio onda bio pušten na kućno liječenje. Šaponjić je ispričao i kako se iznenadio velikim brojem mladih ljudi koji su u bolnicama, pozitivni na koronavirus i sa sličnim simptomima.

"Moram priznati da sam na početku bio malo uzdržan kada je riječ o virusu korona, ali sam na teži način i na osobnomo iskustvu shvatio da ovaj virus nije naivan i da odreagira na svaki organ. Napada dišne organe, ali uzrokuje i pojave trombova koji su takođe dovodili do smrtnih ishoda. Pokazalo se da djeluje i na centralni nervni sustav, tako da je riječ o izuzetno opasnom i nepredvidivom virusu, koji kod svakog različito odreagira", zaključio je doktor Šaponjić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene