Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve teži slučajevi

U Dubravi na respiratoru mladić (23) bez komorbiditeta: Dosta bolesnika stiže im nakon prve doze cjepiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
KB Dubrava otvara i petu jedinicu intenzivnog liječenja. U bolnici je trenutno hospitalizirano 268 bolesnika, a taj broj svakodnevno raste. Na respiratoru je 23-godišnji mladić bez komorbiditeta.

Liječnica Tatjana Kereš iz COVID bolnice u Dubravi kazala je da je od 268 hospitaliziranih bolesnika njih 52 u jedinicama intenzivnog liječenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminule tri osobe Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Preminulo je 7 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

"Nažalost, svaki dan nam brojke neumoljivo rastu. Najmlađi bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja ima 23 godine, na respiratoru je i bez komorbiditeta", rekla je Kereš za N1 i dodala da je broj prijema na dnevnoj bazi puno veći od broja otpuštenih pacijenata.

"Ti bolesnici zahtijevaju jedan dugotrajan boravak u bolnici. U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. U jedinici intenzivnog liječenja u ovom trenutku imamo tri slobodna kreveta, dok se ne otvori peta intenzivna jedinica s 13 kreveta", kazala je Kereš.

COVID-19 sistemska bolest

Ističe kako pacijentima dolazi puno ranije do respiratornog pogoršanja. "Veći postotak plućnog tkiva je zahvaćen i puno prije završavaju na respiratorima", objasnila je Kereš.

Nastavi li se KB Dubrava puniti istim tempom, vjerojatno je da će biti potrebe za Arenom. Kereš navodi kako je COVID-19 sistemska bolest te da nema organa u tijelu koju ona ne zahvaća.

"Bolesnici imaju brojne neurološke tegobe, psihološke tegobe, a zna biti i srčanih problema. COVID nije samo akutna faza kad bolesnik završi u bolnici nego ostavlja dugotrajne posljedice koje mogu trajati šest mjeseci, a možda čak i duže", dodala je Kereš.

Stižu im bolesnici i nakon prve doze cjepiva

U bolnici u Dubravi su imali pacijenata s težim oblicima bolesti koji su primili prvu dozu cjepiva.

"U pravilu, nakon prve doze cjepiva imali smo već dosta bolesnika. Sada se jedan takav bolesnik nalazi u jednici intenzivnog liječenja. Nažalost, imali smo i slučaj osobe koja je preminula, a primila je jednu dozu cjepiva. Ovaj pacijent koji je u jedinici intezivnog liječenja cijepljen je prvom dozom Moderne", objasnila je Kereš.

Dodaje da je odgovorno ponašanje važno i između prve i druge doze cjepiva. "Nakon prve doze i dalje nemate adekvatnu zaštitu od težih oblika bolesti. U pravilu, nakon druge doze cjepiva potrebno je minimalno 14 dana da bi se stvorio maksimalni imunitet", pojasnila je Kereš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene