Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaprimljene prijave

Što se događa s prijavama o cijepljenju preko reda? Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku pojasnila koje su moguće kazne: "To je procedura"

Aktualno Galerija Lada Zibar - 2 Lada Zibar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lada Zibar - 1 Lada Zibar - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Bolšec Oblak Galerija 1/3 >>
Dok mnogi strpljivo čekaju svoj red na cijepljenje, ima slučajeva kada se posumnjalo na cijepljenje preko reda. Što se događa u takvim slučajevima, objasnila je Lada Zibar iz Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju u Dnevniku Nove TV.

Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekcije, a najavili su i prijave Hrvatskoj liječničkoj komori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminulo 10 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Preminule tri osobe Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Iz Ministarstva zdravstva odgovorili su za Dnevnik Nove TV da su dobili izvješće o cijepljenju u 151 zdravstvenoj ustanovi. Navode da je u 11 zdravstvenih ustanova utvrđeno da postoji mogućnost propusta u cijepljenju pa su u tim ustanovama u tijeku ili će započeti unutarnji nadzori.

Rezultati tih nadzora bit će poslani Povjerenstvu koje je osnovalo ministarstvo upravo zato kako bi se nadzirala provedba cijepljenja. Jedan predmet poslan je u Hrvatsku liječničku komoru.

Gošća Dnevnika Nove TV bila je Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju.

"Hrvatska liječnička komora je dobila jedan dopis koji je vezan za zdravstveni inspekcijski nadzor, no zatražila je dopunu. Ako pitate za Povjerenstvo - nismo dobili nikakav predmet", rekla je Zibar.

"U etičko povjerenstvo nije stigao ni jedan zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka na tu temu", dodala je Zibar.

"Dobili smo nekoliko dopisa od kojih su neki anonimni", objasnila je Zibar. "Mi obično postupamo prema takvim dopisima u skladu s našim ovlastima", rekla je Zibar.

Raspravljalo se o tome na sjednici Povjerenstva

O tome su, navodi, raspravljali na sjednici povjerenstva. 

"Donijeli smo odluku da nemamo dovoljno podataka i zatražit ćemo od ministarstva dodatne podatke o toj temi. Ono je to koje ima ovlasti i koje je donosilo plan, ono ima ovlasti i provedbe i organizacije i nadziranja nad propisnošću pravilnosti cijepljenja tako da nas zanimaju nekakvi njihovi zaključci", objasnila je Zibar.

Tema cijepljenja preko reda pod povećalom je javnosti.

Na pitanje novinara koliko to sve može trajati, Zibar je rekla: "Ako se radi o zahtjevu za pokretanju disciplinskog postupka, onda je to procedura. Mi donosimo samo mišljenje o prethodnom postupku gdje procjenjujemo utemeljenost nekakve prijave koja se odnosi na neetičnost postupanja", rekla je Zibar.

Konačnu odluku donosi Časni sud

O svemu odluku, ističe, donosi Časni sud. "Časni sud Komore je taj koji donosi konačnu odluku i koji to može sankcionirati", rekla je Zibar.

Koliko će trajati, navodi, ne ovisi samo o Povjerenstvu

"Časni sud vodi profesionalni sudac - pravnik, dok se etičko povjerenstvo sastoji samo od liječnika. Časni sud donosi konačnu odluku koja u sebi može imati sankcije koje mogu biti opomene, novčane kazne pa i do oduzimanja licence", kazala je Zibar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene